Acasa StiriSocial Atenție la înșelătoriile telefonice! Metoda ”Concursul” era să facă o victimă în Năsăud

Atenție la înșelătoriile telefonice! Metoda ”Concursul” era să facă o victimă în Năsăud

Publicat de Radu SÎRBU

Mai veche, metoda de înşelăciune ”concursul” era să de-a roade, astăzi, în orașul Năsăud. În această dimineață, un cetățean al orașului Năsăud, în vârstă de 68 de ani, ce locuiește în cartierul de blocuri, era pe punctul de a crede că îşi va schimba viaţa dacă va intra în posesia premiului de 4.000 de euro, pe care l-ar fi acordat o companie de telefonie fixă, aşa cum fusese informat telefonic. Năsăudeanul a fost îndemnat, telefonic, de o persoană ce s-a recomandat a fi Alexandru Covaci, să cumpere trei cartele telefonice prepay, în valoare totală de 36 euro pentru a fi transferate, printr-un serviciu de transfer bancar, ca impozitul pentru a intra în posesia premiului. Din fericire, pe fir, la propriu, a intrat soția năsăudeanului, ce a fost la viața ei telefonistă și care și-a dat seama că totul este o înșelătorie și, din vorbe mai ortodoxe și nu prea, i-a demascat planul escrocului.

Cu toate că Inspectoratul de Poliţie Judeţean BN a informat cetăţenii cu privire la măsurile ce trebuie să şi le ia pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor de înşelăciune, comise prin diverse moduri de operare, iată că în continuare le sunt întinse capcane persoanelor care, din naivitate sau prea multă credulitate, precum şi din dorinţa de a obţine câştiguri mari şi imediate, cad în cursa întinsă de diverşi escroci. Recomandările menite să sporească atenţia cetăţenilor astfel încât să fie evitată victimizarea lor prin săvârşirea unor astfel de infracţiuni sunt următoarele:

· fiţi sceptici atunci când sunteţi anunţaţi din senin prin telefon că aţi câştigat bunuri şi sume importante de bani.
· manifestaţi prudenţă atunci când un străin vă cere să-i daţi telefonic date cu caracter personal (nume, adresă, număr de cont) şi cu atât mai mult când vă cere să plătiţi diverse favoruri pentru a intra în posesia aşa – zisului premiu.
· adresaţi-vă de urgenţă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau verificaţi amănunţit datele la firmele unde se presupune ca sunteţi câştigător înainte de a spori contul escrocilor cu sume importante de bani.
· fiţi suspicioşi faţă de orice promisiune care v-ar garanta câştiguri băneşti substanţiale sau faţă de o afacere pe care nimeni nu o mai poate face.
· Nu discutaţi cu străinii despre situaţia dumneavoastră financiară şi nici nu oferiţi bani pentru diverse promisiuni.
· Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont sau să cumpăraţi cartele telefonice pre-pay şi să transmiteţi codurile de reîncărcare, pentru a intra în posesia unor aşa-zise premii.
· Nu permiteţi accesul în casă persoanelor necunoscute care vă oferă diverse produse sau promoţii atrăgătoare.
· În cazul în care sunteţi victima unei astfel de infracţiuni, apelaţi cu încredere poliţia.

Related Articles

Leave a Comment