Acasa StiriEveniment În această seară, în jurul orei 22.00, va fi eclipsă parțială de Lună

În această seară, în jurul orei 22.00, va fi eclipsă parțială de Lună

Publicat de Radu SÎRBU

În noaptea de 5 spre 6 iunie va avea loc o eclipsă de Lună în penumbră, fenomen vizibil din România și care va debuta la ora 20.46 și va fi vizibil până la miezul nopții. Maximul se produce la ora 22.25 când aproape jumătate din discul lunii se află în penumbra Pământului.

Potrivit specialiștilor Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală, în această seară Luna va răsări cu doar câteva minute înainte să intre în penumbra Pământului. La o oră după răsărit ea se va afla mai sus pe cer, dar încă destul de jos ca să fie observată din orașele cu orizontul blocat de clădiri. Deci, pentru a ne putea bucura de fenomen ar trebui să ne aflăm într-o zonă de case sau chiar undeva pe câmp.

Fenomenul va putea fi observat pe tot parcursul desfășurării lui, din toată țara, dacă este senin, dar Luna se va afla foarte aproape de orizont, înspre partea de răsărit a cerului. „Eclipsa începe la ora 20.46 când Luna intră în penumbră, dar vom putea vedea schimbări pe discul acesteia doar în preajma maximului. Pentru că penumbra nu este foarte întunecată, vom vedea doar o reducere în strălucirea jumătății discului Lunii și, eventual, o modificare de colorit. Acea zonă în penumbră va părea mai puțin strălucitoare și mai gălbuie. Eclipsa durează 4 ore și 4 minute”, au mai precizat specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Maximum eclipsei va fi la ora 22:25, dar chiar și acum luna se va afla tot aproape de orizont. Cine va privi fenomenul, va observa că partea dreaptă a discului Lunii va fi mai puțin strălucitoare decât partea din stânga. Eclipsa se termină la miezul nopții, la 00.04.

Related Articles

Leave a Comment