Acasa Năsăud Cei 200.000 de lei alocați de Guvern pentru reabilitarea fundațiilor bisericii ”Sf. Nicolae” au fost obținuți în baza unui proiect girat de Primăria Năsăud

Cei 200.000 de lei alocați de Guvern pentru reabilitarea fundațiilor bisericii ”Sf. Nicolae” au fost obținuți în baza unui proiect girat de Primăria Năsăud

Publicat de Radu SÎRBU

În această săptămână, Primăria orașului Năsăud a reușit să acceseze 200.000 de lei pe filiera Institutului Național de Patrimoniu (INP) pentru lucrările urgente de consolidare a fundației bisericii din centrul urbei, lăcaș de cult ce are hramul ”Sf. Nicolae”, grație unui proiect depus de administrația locală la INP în urmă cu aproximativ o lună de zile.

Anunțul obținerii finanțării a fost făcut de primarul Mircea Romocea, astăzi:

Cu bucurie vă încunoștințez că în urma depunerii și evaluării proiectului pentru finanțarea intervențiilor de urgență din cadrul Catedralei Ortodoxe Sf. Nicolae din orașul Năsăud, s-a aprobat de către Institutul Național de Patrimoniu o finanțare de 200.000 lei, din fondul Timbrul Monumentelor Istorice.
Proiectul s-a depus în data de 30 iunie a anului curent în cadrul unui parteneriat încheiat între Parohia Ortodoxă Română nr. 1, Năsăud și Primăria Orașului Năsăud, Acordul de parteneriat cu numărul 30.797 fiind semnat de către primarul orașului Năsăud, în data de 30.06.2020.

Documentația tehnică precum și consultanța în vederea depunerii proiectului au fost asigurate de către o echipă de experți din cadrul firmei S.C. UTILITAS S.R.L., din Cluj Napoca, al căror profesionalism nu se poate pune la îndoială. Datorită vastei experiențe a acestora în domeniul managementului proiectelor care au ca obiectiv finanțarea monumentelor istorice, proiectul nostru a obținut un punctaj de 76 de puncte, clasând-ul pe locul 7 în clasamentul proiectelor finanțate.

Principiile care au dus la selecția proiectului au fost stricte, criteriul de baza fiind cel al promovării competitivității și al unui sistem concurențial deschis, acordarea finanțărilor făcându-se prin selecția nediscriminatorie a proiectelor.

Activitățile eligibile din cadrul proiectului sunt următoarele:
•intervenții directe – consolidare e elementelor structurale şi de arhitectură;
•intervenții indirecte – sprijiniri, eșafodaje, acoperiri de protecție;
•lucrări conexe – desfacere/refacere a instalațiilor/echipamentelor, finisajelor interioare exterioare, învelitorilor și altor elemente, necesare pentru realizarea intervențiilor.

Finanțarea proiectului din fondul Timbrul Monumentelor Istorice, sesiunea 2020, Apelul de proiecte pentru protejarea și promovarea monumentelor istorice, a fost de asemenea posibilă datorită unui demers al Primăriei Orașului Năsăud, din anul 2016, demers prin care s-a inclus Catedrala Ortodoxă Sf. Nicolae din Năsăud în categoria monumentelor istorice, conform ordinului de clasare nr. 3810/03.10.2016”, se arată în comunicatul semnat de primarul Mircea Romocea.

Related Articles

Leave a Comment