Acasa Actualitate Despre egalitatea între femei și bărbați, la coasă, pe Valea Rebrei

Despre egalitatea între femei și bărbați, la coasă, pe Valea Rebrei

Publicat de Radu SÎRBU

Dacă vorbim despre egalitatea între sexe la sat, nu ies în evidență, ca la oraș, diferențele ce țin de funcțiile ocupate sau salariul primit, pentru că aici pur și simplu nu sunt locuri de muncă. Lipsa posibilităților de angajare fac realitatea de la țară mult mai diferită de imaginea idilică. În majoritatea cazurilor femeile au grijă nu doar de treburile casnice și educația copiilor, dar muncesc fizic cot la cot cu bărbații.

Este și cazul lui tanti Floarea Filip, o rebreancă pe care am zărit-o din goana mașini pe Valea Rebrei, în brazdă, la coasă, alături de un bărbat ce era cosaș pe aceeși parcela de fânaț, despre care am aflat că e cumnatul dânsei. Am oprit mașina pentru a schimba două vorbe, cu femeia ce punea, aprig, iarba la pământ.

  • E greu la cosit, lele ?
  • Ba deloc, că la țară cam trebuie să faci de tăte…
  • Păi, eu știam că femeile vin la fân cu mâncare pentru cosași, bașca să întoarcă brazdele, nicidecum să dea la ”cârlig”, ori matale ești excepția care întărește regula ?
  • Eii, să știi că noi putem face ce nu se așteaptă bărbații, chiar și lucruri mai grele, pentru că munca nu cunoaște reguli, ea trebuie făcută. Indiferent de cine !

Am lăsat-o pe găzdoaie în brazdă, unde am văzut că nu se dă bătută cu una cu două, drept pentru care am decis să-i ducem de veste…

Related Articles

Leave a Comment