Acasa Educație-Tineret Anul școlar începe cu cele cinci adeverințe medicale necesare pentru elevi. Vezi condițiile în care sunt solicitate

Anul școlar începe cu cele cinci adeverințe medicale necesare pentru elevi. Vezi condițiile în care sunt solicitate

Publicat de Radu SÎRBU

Direcțiile de Sănătate Publică au primit o adresă din partea Ministerului Sănătății prin care se precizează care sunt avizele medicale necesare elevilor care vor începe școala.

Potrivit HotNews, numărul de avize poate varia în funcție de situația fiecărui elev, în cazul unora fiind nevoie de unul singur, iar pentru alții se poate ajunge și la cinci.

Ministerul Sănătății a stabilit cinci tipuri de avize precum și condițiile în care acestea se solicită elevilor: recomandarea pentru copiii cu boli cronice, adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor, avizul epidemiologic, adeverința de intrare în colectivitate și adeverința pentru educație fizică.

a) Recomandarea medicală în cazul copiilor cu boli cronice

Elevii care fac parte din grup de risc în cazul unei eventuale infectări cu coronavirus trebuie să prezintă un aviz de la medicul curant, aviz care să aibă și recomandări specifice, precum și acordul scris al părinților. Recomandarea medicală se solicită pentru boli respiratorii cronice severe, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv.

În aceste cazuri, școlile vor trebui să găsească soluții pentru asigurarea procesului de învățământ fie de la distanță, fie în condiții de siguranță sporite.

La cerere părinților, medicul curant sau medicul de familie trebuie să emită o recomandare care să precizeze care este starea de sănătate a copilului precum și dacă este posibilă sau nu prezența fizică a elevului în școală.

b) Adeverința de boli cronice în cazul aparținătorilor

Documentul este necesar în cazurile în care copilul trăiește în aceeași locuință cu o persoană care face parte dintr-un grup de risc în cazul de infectare cu COVID-19. Dacă medicul curant apreciază că riscul ca elevul să ducă acasă boala la un membru al familiei din categoriile vulnerabile este prea mare, atunci adeverința dă dreptul părinților să țină copilul acasă, iar școala este obligată să găsească soluții alternative pentru desfășurarea procesului educațional.

c) Avizul epidemiologic

Acest aviz nu este necesar în prima zi de școală, dar poate fi eliberat de medicul de familie sau de medicul curant în cazurile în care un copil absentează de la școală pe o perioadă mai mare de trei zile din considerente medicale.

Avizul epidemiologic mai este necesar și în cazurile în care elevul pleacă în tabere sau în vizite de studiu,

d) Adeverința de intrare în colectivitate

Este necesară la înscrierea elevului în primul an dintr-un ciclu de învățământ, precum grădiniță, școală primară, liceu. Cum se presupune că adeverința a fost anexată dosarului de înscriere, nu mai este necesară în prima zi de școală. În cazul în care totuși adeverința nu a fost depusă la momentul înscrierii, ea trebuie eliberată de medicul de familie și pusă la dosar în prima lună de școală

e) Adeverința pentru educație fizică

Nici adeverințele pentru educație fizică nu sunt necesare din prima zi, putând fi aduse de-a lungul primei luni de școală.

Related Articles

Leave a Comment