Acasa StiriCultura Simfonii… mai în glumă, mai în serios, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, luni, 12 octombrie, prin grija CJCBN

Simfonii… mai în glumă, mai în serios, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, luni, 12 octombrie, prin grija CJCBN

Publicat de Radu SÎRBU

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud va invită la un concert de pian și percuție, sub genericul ”Mai în glumă, mai în serios”. Evenimentul artistic este programat la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, luni, 12 octombrie, ora 18.00.

Concertul de pian și percuție va fi susținut de Sorin Petrescu – pian – solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara și Doru Roman – percuție – solist al Filarmonicii „Banatul” Timișoara.

În program: Miklós Maros – Rush, Wolfgang Amadeus Mozart – Rondo alla turca (Piano Sonata No. 11 in A major), Erik Satie – Ore seculare și instantanee, Alice Gomez – Mambo Africano, Aurel Stroe – Două epitafuri (după Ezra Pound), Richard Galliano – Sertão Moisés Moleiro – Joropo, Laura Manolache – Plecarea (după Urmuz), Edvard Grieg – Două piese din Peer Gynt, Christoph Keller – Mozart în Argentina și Beethoven în Brazilia.

Cine sunt protagoniștii spectacolului:

Sorin Petrescu

Pianistul Sorin Petrescu a început studiile la Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara şi şi-a continuat instrucţia muzicală la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti la clasa profesorului Constantin Ionescu Vovu. În anii 1980 şi 1981 a participat la cursurile de vară ale Seminarului internaţional de la Weimar, la clasa de măiestrie a pianistului Rudolf Kehrer.

Din anul 1982, Sorin Petrescu este pianist (în prezent solist concertist) al Filarmonicii Banatul, desfăşurând o bogată activitate solistică. Este membru al Trio-ului Contraste, fiind un promotor al muzicii contemporane.

Sorin Petrescu a fost distins cu premiul I la concursurile naţionale ale muzicienilor profesionişti în 1983, 1985, 1987, 1989, cu Premiul Revistei „Astra“ din Braşov (1988), Premiul Criticilor Muzicali (1989), Premiul Uniunii Compozitorilor din România. Este de asemenea laureat al Concursului Internaţional de pian de la Mazara – Italia (Premiul II). A realizat înregistrări la radio, televiziune şi la Casele de discuri Electrecord, Gutingi, Cavalli, Altri Suoni.

Sorin Petrescu este doctor în muzicologie.

Doru Roman

A absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara, la clasa de percuţie a doamnei prof. Viorica Siminescu şi Conservatorului de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, la clasa Maestrului Grigore Pop. Dintre activităţile sale multiple amintim implicarea sa ca membru al Orchestrei Internaţionale Europa Symphony – Viena, Orchestrei Metropolitan – Bucureşti, Ansamblului de Percuţie – Cluj-Napoca, Ansamblului de Percuţie Rhythmic – Timişoara şi Old Dixieland Jazz Band. Este coordonator al Ansamblului Percutissimo al Facultăţii de Muzică din Timişoara şi membru al Trio-ului Contraste.

De-a lungul timpului, Doru Roman a obţinut cinci Premii I la Concursurile Naţionale de Percuţie, Premiul Criticilor din România (1985), Premiul Special la Festivalul de Jazz – Sibiu (1986), Premiul Pro Cultura Timisiensis şi Premiul UCMR (2008).

A susţinut concerte ca solist, acompaniat de majoritatea orchestrelor importante din ţară şi patru concerte acompaniat de Orchestra Naţională din Taiwan. A participat la numeroase festivaluri internaţionale din întreaga lume.

A realizat numeroase înregistrări radio şi pe DVD, dintre care şase concerte în care este solist şi alte 25 în diferite concerte şi recitaluri cu ansamblurile din care face parte.

Related Articles

Leave a Comment