Acasa Năsăud Inedit ! Ierbar din anul 1881 întocmit de școlarii Gimnaziului Grăniceresc Năsăudean, printre aceștia numărându-se și George Coșbuc

Inedit ! Ierbar din anul 1881 întocmit de școlarii Gimnaziului Grăniceresc Năsăudean, printre aceștia numărându-se și George Coșbuc

Publicat de Radu SÎRBU

Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud dezvăluie, astăzi, pe pagina de Facebook a instituției conduse de Cornelia Vlașin un ierbar realizat de elevii Gimnaziului de la Năsăud sub coordonarea profesorului de Științe Naturale, în anul 1881. Din ce se vede în fotografii este un ierbar reprezentativ pentru Țara Năsăudului, în care sunt zeci specii din flora spontană și cea cultivată. Ineditul vine și din faptul că printre școlarii care au contribuit la realizarea ierbarului se numără însuși George Coșbuc, elev în clasa a V-a de gimnaziu și cel care va deveni patronul spiritual al renumitei instituții de învățământ.

”Astăzi vă prezentăm un exponat ceva mai aparte din colecțiile noastre și foarte rar – IERBARUL realizat de elevii Gimnaziului de la Năsăud, în anul 1881.

Ierbarele sunt esențiale în studiul taxonomiei plantelor, a distribuției geografice și stabilirea nomenclaturii, dar constituie și un excelent material didactic pentru studiul plantelor in scoală.

Ierbarul de la Năsăud este întocmit după toate normele științifice, având un opis, unde sunt trecute: denumirea ordinului din care face parte planta, denumirea speciei, denumirea în limba română a plantei, numele „espunătorului”. Planta este expusă, așa cu cer regulile: rădăcină, tulpină, flori și frunze.

Printre cei care au colectat și expus se află și poetul GEORGE COȘBUC, atunci elev în clasa a V-a de gimnaziu.

Să nu uităm că din zona Năsăudului a venit unul din cei mai mari botaniști, Florian Porcius, primul academician al zonei, cel care a descoperit patru plante, care de altfel îi poartă numele”, transmit reprezentanâii Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud.

Related Articles

Leave a Comment