Acasa Actualitate Solstiţiul de iarnă are loc mâine, pe 21 decembrie. Cea mai lungă noapte din an va fi marcată de un fenomen ceresc pe care îl vezi o dată în viață – Steaua Magilor!

Solstiţiul de iarnă are loc mâine, pe 21 decembrie. Cea mai lungă noapte din an va fi marcată de un fenomen ceresc pe care îl vezi o dată în viață – Steaua Magilor!

Publicat de Radu SÎRBU

Solstiţiul de iarnă va avea loc luni, 21 decembrie, la ora 12:02, durata zilei fiind de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute.

Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea.

În acest an solstiţiul de iarnă este marcat de o conjuncţie foarte strânsă între Jupiter şi Saturn.

Cele două planete vor străluci pe cer și vor părea o stea extrem de luminoasă, de aceea fenomenul mai este numit și ”Steaua Magilor”, el putând fi văzut cu ochiul liber, pe 21 decembrie, foarte aproape de orizontul de apus.. Denumirea aceasta a fost atribuită fenomenului pentru că mulți oameni de știință au făcut studii și arată în perioada de început a creștinismului a avut loc o conjuncție rară între planete. Practic, Jupiter și Saturn vor părea, văzute de pe Pământ, ca o singură stea.

O conjuncţie nu la fel de strânsă se va produce pe 31 octombrie 2040, planetele fiind vizibile înainte de răsăritul Soarelui. Următoarea dată când cele două planete se vor afla atât de aproape una de alta va fi pe 15 martie 2080, când se vor vedea înainte de răsăritul Soarelui, în constelaţia Capricornus.

Related Articles

Leave a Comment