Acasa StiriPolitic Deputatul USR-PLUS Lorant Sas, vizavi de liberalizarea pieței de energie: ”Recomand consumatorilor casnici să contacteze mai mulți furnizori pentru a găsi cea mai bună ofertă!”

Deputatul USR-PLUS Lorant Sas, vizavi de liberalizarea pieței de energie: ”Recomand consumatorilor casnici să contacteze mai mulți furnizori pentru a găsi cea mai bună ofertă!”

Publicat de Radu SÎRBU

Mă simt dator, în calitate de membru al Comisiei de Industrii și Servicii, să abordez public problema liberalizării pieței de energie destinată consumatorilor casnici.

În primul rând, sunt consternat atât de pasivitatea și lipsa de comunicare din partea ANRE, instituție care trebuia să pregătească temeinic această procedură de liberalizare, cât și de modul total netransparent prin care au decis, în cadrul unor consultări „restrânse” cu marii furnizori, detaliile și tarifele serviciului universal, cel care înlocuiește sistemul reglementat.

Intervenția ministrului Energiei este una corectă și oportună. Este imposibil de pus în aplicare, imoral și anti-concurențial sistemul stabilit de către ANRE. Majorarea artificială a tarifelor, precum și propunerea prelungirii termenului de menținere a sistemului intermediar sau bonusarea consumatorilor care nu schimbă furnizorul reprezintă erori majore ale ANRE.

Propusa OUG din partea Ministerului Energiei, care prevede trecerea automată a consumatorului casnic în portofoliul aceluiași furnizor, dar în cadru concurențial, la nivelul celei mai bune oferte a acestuia, reprezintă o variantă corectă pe care o voi susține.

În acest sens, recomand consumatorilor casnici să evite cozile la sediile furnizorilor. Nu este cazul să intre în panică. Majorarea artificială a tarifelor nu va fi permisă. În plus, situația epidemiologică nu este adecvată pentru aceste aglomerări în spațiu restrâns.

Recomand consumatorilor casnici să contacteze prin telefon sau online mai mulți furnizori pentru a decide, în deplină cunoștință de cauză, care este cea mai bună ofertă. Indiferent că alegeți oferta actualului furnizor sau a altuia, veți beneficia de aceleași servicii din partea societății de distribuție, inclusiv citirea contorului sau rezolvarea deranjamentelor. Tehnic, nu se modifică absolut nimic la nivel de instalație electrică!

În paralel, țin să vă anunț că vom dezbate, în viitorul apropiat, proiectul Ministerului Muncii de definire a consumatorului vulnerabil. În acest sens, vom institui un cadru legislativ corect astfel încât persoanele aflate, cu adevărat, în situații sociale problematice să plătească mai puțin pentru utilitățile necesare, procesul de definire a acestor criterii să fie unul corect, transparent, rapid și echitabil iar sistemul de definire a consumatorului vulnerabil să fie eficient pentru categoriile țintă.

Susțin cu toată convingerea liberalizarea piețelor energetice și îmi exprim convingerea că vor urma efecte benefice pentru consumatori, atât din punct de vedere a tarifelor, cât și al serviciilor, exact cum a fost traseul serviciilor de telecomunicații.

Lorant Sas

Deputat USR PLUS Bistrița-Năsăud

Regăsiți, accesând următorul link, ofertele furnizorilor de energie electrică:

https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife

Related Articles

Leave a Comment