Acasa Actualitate Emblemă a comunei Nimigea, consacratul pictor Viorel Nimigeanu a trecut în neființă. Primarul Mircea Runcan, în numele comunității locale: ”Sutem profund îndurerați!”

Emblemă a comunei Nimigea, consacratul pictor Viorel Nimigeanu a trecut în neființă. Primarul Mircea Runcan, în numele comunității locale: ”Sutem profund îndurerați!”

Publicat de Radu SÎRBU

Unul dintre marii artiști plastici contemporani ai României, pictorul Viorel Nimigeanu, s-a stins din viaţă ieri, la vârsta de 70 de ani. Maestrul s-a născut în satul năsăudean Nimigea de Jos și niciodată nu și-a uitat locul de baștină, acolo unde se întorcea mereu cu mare drag, după cum ne-a povestit primarul comunei Nimigea – Mircea Runcan.

Suntem profund îndurerați de la aflarea tristei vești a plecării dintre noi a apreciatului nostru consătean Viorel Nimigeanu, artist de o mare sensibilitate ce, prin talentul său recunoscut până pe plan mondial, a devenit o adevărată emblemă a comunei Nimigea. În aceste clipe dureroase, gândurile noastre, ale întregii comunități locale, se îndreaptă spre familia domniei sale. Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, a ținut să transmită prin intermediul Mesager24.ro primarul Mircea Runcan.

Viorel Nimigeanu s-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu a intrat la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care l-a absolvit în anul 1973. În 1977, a fost admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde a avut șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor a apreciat talentul tânărului student și l-a sprijinit în realizarea unor proiecte.

El era în prezent profesor la Universitatea de Artă și Design (UAD). A realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Începând cu anul 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 50 de biserici din țară și străinătate. Viorel Nimigeanu a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici, el deținând recordul mondial la numărul de biserici pictate: 53. În 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Related Articles

Leave a Comment