Acasa Actualitate Întrerupt de pandemia de Covid, tradiționalul târg din Năsăud este la un pas să fie autorizat pentru reluarea activității

Întrerupt de pandemia de Covid, tradiționalul târg din Năsăud este la un pas să fie autorizat pentru reluarea activității

Publicat de Radu SÎRBU

Închis încă de pe data de 16 martie 2020 din cauza pademiei de coronavirus, secularul târg de joi din Năsăud este foarte aproape de a fi redeschis. Anunțul a fost făcut în această seară de către primarul Dorin Vlașin pe pagina de Facebook a administrației locale. Edilul subliniază că încă de la preluarea mandatului s-a preocupat pentru a pune în practică acest deziderat important pentru comunitatea zonei. În acest sens, a fost întocmită documentația necesară pentru autorizarea târgului pe întreaga suprafață pe care se desfășura în mod normal.

Dragi năsăudeni,

Ziua de târg care se ține orașul nostru în fiecare joi are o semnificație aparte pentru toți locuitorii Țării Năsăudului, deoarece organizarea unei zi de târg a fost un drept obținut cu mari sacrificii de către strămoșii noștri, grănicerii năsăudeni, acum mai bine de 150 de ani.

Din păcate, odată cu aparția pandemiei, printr-un ordin de ministru, a fost sistată activitatea tuturor târgurilor și piețelor, începând cu data de 16 Martie 2020. Chiar dacă între timp restricțiile impuse de autorități s-au mai domolit, piața nu a mai putut fi ținută pe tot arealul cu care ne-am obișnuit, ci a fost limitată la zona autorizată din care face parte doar platoul pieței (str. Piața Nouă).

Pe lângă faptul că piața reprezintă o sursă importantă de venituri pentru orașul nostru, toți comercianții din zonă au fost revoltați deoarece odată cu restricționarea pieței și-au pierdut principala sursa de venit. Imediat după ce am preluat mandatul de primar, alături de echipa Primăriei am început să lucrăm la proiectul de autorizare a pieței pe întreaga suprafață pe care se desfășura în mod normal. Astfel că pentru întocmirea documentației necesare și proiectarea planului pieței a fost contractată arhitecta năsăudeanca Ioana Burcezan, care nu doar că este la curent cu nevoile orașului, dar a și avut cea mai accesibilă ofertă de preț.

La finalul săptămânii trecute am avut bucuria să primim de la tânăra arhitectă toată documentația necesară autorizării pieței, urmând ca în săptămânile ce urmează să cerem și să primim autorizații de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Direcția de Sănătate Publică, Agenția Națională pentru Mediu și Poliția Română. Imediat după obținerea autorizațiilor se va supune la vot o hotărâre de Consiliu Local cu privire la Regulamentul de organizare și funcționare a pieței.

Este important ca atât oamenii care-și câștigă existența din activități comerciale cât și locuitorii Țării Năsăudului să înțeleagă că doar după ce toată această procedură este finalizată se poate relua celebra tradiție a Târgului de Joi din Năsăud.

Fără să fac promisiuni nefondate, cred că în maxim 4-5 săptămâni acest important proiect va fi finalizat. Alături de întreaga echipă a Primăriei muncesc în fiecare zi să găsim soluții pentru fiecare problemă pe care o are orașul nostru. Pentru asta este esențială solidaritatea, încrederea și implicarea voastră!

Năsăudul înainte de toate!”, a ținut să sublinieze primarul Dorin Vlașin.

Related Articles

Leave a Comment