Acasa Năsăud (Galerie FOTO) Imagini de colecție din Năsăudul anilor 1940, cu tineri localnici obligați să facă instrucție în cadrul grupării paramilitare ”Levente”

(Galerie FOTO) Imagini de colecție din Năsăudul anilor 1940, cu tineri localnici obligați să facă instrucție în cadrul grupării paramilitare ”Levente”

Publicat de Radu SÎRBU

Defilări prin oraș, marșuri de instrucție periodice pe diferite trasee, sau cântece intonate în cadență de marș. Asta vedem în fotografiile document lăsate moștenire de Victor Maghiar despre Năsăudul anilor 1940, în vremurile celui De-al Doile Război Mondial, atunci când orașul românesc era sub stăpânire maghiară în urma odiosului Diktat.

Este vorba de imagini care reliefează aspecte de pregătire ale copiilor și tinerilor din localitate în cadrul grupării paramilitare maghiare cunoscută sub titulatura de ”Levente”.

Organizația ”Levente” a fost înființată în baza unei legi din 1921, lege dată de statul ungar, iar tinerii ”levenți” se aflau la început sub directa îndrumare a Ministerului Ungar al Învățământului. În 1938, organizația a fost trecută în subordinea Ministerului Apărării Patriei din Ungaria, iar după Diktatul de la Viena din 1940, în aproape toate localitățile cedate au fost înființate filiale ale organizației. În aceasta erau cuprinse persoane cu vârste între 12 și 21 de ani. Pregătirea lor era organizată pe principii militare și consta în principal în sport, marșuri pe diferite trasee, cântece patriotice și mânuiri de armă. Tragerile cu arma aveau însă loc abia dupa împlinirea vârstei de 18 ani. La împlinirea acestei vârste se considera că fiecare ”levente” poate să treacă la o etapă superioară și trebuia să participe la o pregătire militară într-o cazarmă militară. ”Levenții” erau instruiți de profesori și ofițeri în rezervă, iar limba de pregătire era cea maghiară.

Desființată imediat după eliberarea Ardealului, în 1944, ”Levente” se poate spune că a avut predecesoare peste ani, în timpul regimului comunist (din 1972 și până în 1989) în ”Gărzile Patriotice”. Dar despre asta, vom povesti și ilustra cu altă ocazie.

Related Articles

Leave a Comment