Acasa Administrație Primarul Nicolae Bușcoi speră ca decizia de desființare a școlilor din Aluniș și Suplai să fie întorsă din nou de minister

Primarul Nicolae Bușcoi speră ca decizia de desființare a școlilor din Aluniș și Suplai să fie întorsă din nou de minister

Publicat de Radu SÎRBU

În acest început de primăvară, comuna Zagra se confruntă cu o situație foarte complicată în ceea ce privește accesul la educație. Deși Primăria s-a implicat și a modernizat mai multe școli renovate în localitățile aparținătoare, Ministerul Educației intenționează să desființeze două unități școlare, așa că mulți elevi vor fi nevoiți să facă naveta.

În cauză sunt școlile din satele Suplai (ciclul gimnazial) și Aluniș (ciclul preșcolar și primar), care ar urma să nu mai funcţioneze începând cu anul şcolar 2021-2022, însă, după cum ne-a declarat primarul Nicolae Bușcoi, naveta copiilor nu este deloc acceptată pentru părinți, având în vedere că mulți localnici trăiesc la distanțe mari față de centrul comunei.

”Pot să vă spun că la Şcoala de la Suplai este vorba despre copiii din clasele V-VIII care ar putea fi transportaţi în condiţii normale, însă cum satul Aluniş e împrăștiat pe dealuri, copilașii au și câte 3 kilometri de venit până la şcoală sau, după cum s-a hotărât, până la microbuz. Mai ales, iarna sunt condiţii grele. Este vorba de copiii din clasele I-IV, care vor ajunge uzi la autobuz. Microbuzul nu e dotat cu scaune pentru copii mici, trebuie să facem investiţii, să cumpărăm scaune, centuri de siguranţă adaptabile. E o cheltuială în plus, dar ne-am descurca, însă să nu găseşti niciun fel de omenie, niciun pic de înţelegere. Anul trecut am ajuns la doamna ministru Anisie şi am găsit înţelegere. Acum nu mai găsim înţelegere pentru că anul trecut era an electoral, urmau alegerile parlamentare. Să nu existe niciun pic de empatie pentru copiii aceştia? E vorba de copii mici, trebuie găsiți bani doar pentru un post de dascăl, în condițiile în care se tot clamează că trebuie implicare pentru a nu se depopula satele și creșterea natalității”, ne-a spus primarul Nicolae Buşcoi.

Edilul speră totuși ca decizia luată la nivelul Inspectoratului Școlar Județan să fie întoarsă de Ministerul Educației, în baza unui memoriu. Potrivit primarului Bușcoi, dacă nu se va desființa școala, din toamnă la Aluniş vor învăța 13 copii din ciclul primar. ”Școala a fost renovată acum patru ani, având toate condiţiile necesare”, a punctat.

Și la Suplai, situația este dramatică. Părinții celor 16 copii care învață în acestă școală spun că nu doresc să-i trimită în Zagra la școală, amenințând chiar cu abandonul școlar.

Related Articles

Leave a Comment