Acasa StiriCultura (VIDEO) Obiceiul plugarilor la Șieuț, într-un teledocumentar prezentat prin grija Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

(VIDEO) Obiceiul plugarilor la Șieuț, într-un teledocumentar prezentat prin grija Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Publicat de Radu SÎRBU

Pe pagina de Facebook a instituției, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea și Promovarea Culturii Tradiționale, vă invită să urmăriți filmul documentar etnografic ”Obiceiul plugarului la Șieuț – Ieșitul plugului întâi.”

Filmările pentru producția documentar etnografică au fost realizate în satul Șieuț din județul Bistrița-Năsăud în perioada martie-aprilie 2017, iar avanpremiera a avut loc pe data de 20 aprilie 2018, la Cinematograful ”Dacia”.

Filmul documentar s-a bucurat de aprecieri din partea publicului larg, fiind preluat și difuzat de o serie de posturi de televiziune (locale, regionale și naționale), precum: TVR 3, TVR Cluj, Ardeal TV, AS-TV Bistrița și Sângeorz TV.
Filmul a fost realizat de către etnolog drd. Smaranda Mureșan și Cristian Vrăzmaș, specialiști din cadrul instituției bistrițene de cultură.

Plugarul este un obicei străvechi în cadrul căruia este sărbătorit cel mai harnic fecior din sat care iese primul cu plugul la arat primăvara. Ceilalţi feciori îl urmăresc şi încearcă să îl prindă. Dacă plugarul este prins, acesta trebuie să meargă la Primărie şi să semneze un act, iar mai apoi cinsteşte feciorii cu un pahar de băutură.
A doua zi de Paşti, după ieşirea de la biserică, plugarul, însoţit de un alai numeros format din aproape toţi sătenii, este dus la apă şi scăldat, urmând ca el să plătească jocul satului pe tot parcursul anului.

Related Articles

Leave a Comment