Acasa Administrație Primarul Sever Mureșan: ”Mă voi duce personal în teren pentru a vorbi cu cetățenii comunei Telciu și a găsi soluții viabile la problema apei și canalizării”

Primarul Sever Mureșan: ”Mă voi duce personal în teren pentru a vorbi cu cetățenii comunei Telciu și a găsi soluții viabile la problema apei și canalizării”

Publicat de Radu SÎRBU

Afirmația a fost făcută de edilul comunei Telciu în cadrul unui interviu pe care Sever Mureșan l-a acordat, vineri, ziarului Mesager24.ro, în legătură cu protestele de stradă ale unor localnici care au denunțat forțarea de către Aquabis ca ei să încheie contractele la apă și canalizare. În cadrul acestui dialog, primarul Sever Mureșan a spus că tratează problemă foarte serios și responsabil, pentru a găsi cele mai bune soluții în beneficiul comunității.

Încă suntem în faza de analiză, o analiză cât mai aproape de realitate și nu știm dacă vom reuși, întrucât casele de avocatură pe care le-am  contactat ne-au spus că e o problemă complexă, avocații estimând că nimeni va putea da cu certitudine o soluție exactă a ceea însemnă costuri de retragere din ADI și Aquabis pentru pentru comuna noastă. În mod normal și simplist vorbind dăm înapoi banii care s-au investit în comuna noastră, circa 1 milion de euro, și ne retragem din ADI, însă mai este și varianta ca proiectul să fie declarat neeligibil deoarece a fost făcut pe fonduri europene, pe POS Mediu, și dacă este declarat neeligibil, cel care duce la neîndeplinirea acestui proiect va plăti suma întreagă,  cu penalități, către Uniunea Europeană, sumă vehiculată în presă la circa 12 milioane de euro de către directorul general de la Aquabis, domnul Șandru, care mă gândesc că știe ce vorbește deoarece are toate datele problemei și nu cred că ne putem juca chiar așa, pentru că dorește cineva să pornim într-o aventură”, a punctat edilul la începutul dialogului.

Se afirmă că nu se știa de treaba asta cu Aquabis și ADI apă-canal…ba, din contră, s-a știut. Se tot discută din 2008, întrucât au fost o mulțime de adunări populare, consiliile locale s-au schimbat de câteva ori, iată că acum suntem la al cincilea legislativ local, și, tocmai din această cauză, a costurilor extrem de mari, nu au ieșit din ADI consiliile locale. Și, încă nimeni nu ne-a spus ce înseamnă cu adevărat această retragere, ori, din experiența pe care o avem pe alte proiecte, știm că dacă nu îți îndeplinești sarcinile și nu duci proiectul la bun sfârșit trebuie să dai banii înapoi, inclusiv cu penalități. Nu-i de glumă întrucât se derulează bani cu Uniunea Europeană!”, a continuat primarul Sever Mureșan.

Acum am ajuns să se spună că la ce ne trebuia canalizare în comuna Telciu, sau că oamenii vor plăti tot ce apare pe contor…E o dezinformare…factura se plătește după citirea contorului  și semnarea contractului de furnizare (indiferent că va fi plătită la Primărie sau la Aquabis). Cert este că dacă contorul indică un consum foarte mare trebuie verificată instalația proprie și remediate defecțiunile. Din cauza consumurilor foarte mari ale unora, sunt telceni care rămân fără apă. O altă dezinformare a fost afirmația că la stația de pompare din Telciu a fost oprit curentul și se deversează apa din canalizare în râul Sălăuța sau în Telcișor, o afirmație iresponsabilă. Se poate verifica… sunt facturi de circa 10.000 lei lunar, de la Electrica ori, asta înseamnă  că stația de epurare și stațiile de pompare funcționează. E drept, a fost o defecțiune la o stație de pompare, iar  la o alta, am rămas fără o faza  în cursul acestei săptămâni, așa cum am fost informat de domnul viceprimar și cei care se ocupă de la Gospodărire Comunală. Vă dați seama că în caz de avarie, preaplinul stațiilor  de pompare intră în funcțiune…dacă pompele  nu mai funcționează, ce facem? Lăsăm să iasă toate mizeriile în casele oamenilor? Deci, haideți să gândim ca oamenii! Ori eu încep să cred că în toată treaba asta politicul excede așa zisele bune intenții…Dar să lăsăm astea…momentan lucrăm cu contabilitatea și cu consultanții noștri, pe mai multe fronturi, pentru a veni cu o primă variantă de înființare a unui serviciu propriu de apă și canal, însă acolo trebuie făcută o analiză cost-beneficiu, trebuie să vedem tarifele ce le vom aplica și cum vom putea fi rentabili.Va trebui să ne autofinanțăm pe acest serviciu, pentru că noi, ca administrație publică locală, nu avem voie să-l subvenționăm din bugetul local. Să vedem dacă vom reuși să ieșim la un tarif mai mic decât este oferit în momentul de față. Ne dorim să ieșim la un tarif  mai mic decât cel de la Aquabis, dar, la fel de posibil este  ca el să fie mai ridicat, nu avem de unde să știm deocamdată. Lucrăm la aceasta,  dar astfel de lucruri nu se pot face peste noapte.

Luăm foarte serios în calcul, în momentul de față, o ieșire din ADI, dacă lumea insistă, însă va trebui să fim foarte siguri de acest lucru și de aceea am de gând să mă duc în teren pentru a vorbi personal cu consătenii mei asupra aspectelor și implicațiilor acestor demersuri.  Am avut în această perioadă întâlniri cu și cu reprezentanții SC Aquabis. Aceștia afirmă că ar fi fost agresați și amenințați cu bătaia dacă mai calcă în Telciu. Acest lucru, dacă s-a întâmplat, este regretabil pentru că trebuie să ne comportăm civilizat în orice situație și să nu ne facem de minune. Oricum, cert este că am primit o adresă în care se spune că telcenii care doresc să încheie contracte cu Aquabis o pot face doar la Năsăud, de scum încolo. Bun, în ceea ce mă privește eu va trebui să iau pulsul a tot ceea ce se întâmplă în comună, pentru că înțeleg că sunt oameni nemulțumiți, însă vreau să văd ce se întâmplă și cu cealaltă parte din comună, ce gândesc și cei care nu sunt așa vocali, sunt mai calmi, mai liniștiți. Poate ne dă Dumnezeu înțelepciune, că tot e Postul Mare, și facem lucrurile așa cum e mai bine pentru comunitate”, a mai spus primarul comunei Telciu,  Sever Mureșan.

Și ca o completare, vreau să precizez că pe lângă faptul că noi va trebui să returnăm o mulțime de bani, încă nu se știe exact (dar cel puțin 1 milion de euro, cum am spus mai devreme), comuna Telciu va pierde finanțarea pe care o are în etapa a doua a Master Planului Județean, în care este cuprinsă aducțiunea de apă satul Bichigiu, investiție de circa 1,7 milioane de euro aprobată deja prin ADI.Pe lângă asta, punem în pericol întreg proiectul etapei a doua de pe Master Planul Județean, în valoare totală de circa 200 de milioane de euro. Probabil că vom fi dați afară din acest proiect din această cauză…Oricum, în concluzie vă spun că este o problemă foarte serioasă și sensibilă pe care va trebui să o analizăm pentru a găsi cele mai bune soluții, iar aceasta înseamnă că luăm foarte serios în calcul o retragere din ADI apă-canal și, respectiv Aquabis, dacă aceasta este voința majorității telcenilor”, a conchis primarul Sever Mureșan.

Related Articles

1 Comentariu

Corina cercea 24 martie 2021 - 19:45

E clar vor apa,darfara sa plateasca.oriunde in lume apa e plateste.

Raspunde

Leave a Comment