Acasa StiriCultura Atelierul de Pâine Tradițională de pe Valea Bârgăului dezvăluit prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Atelierul de Pâine Tradițională de pe Valea Bârgăului dezvăluit prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Publicat de Radu SÎRBU

După cum ne prezintă Smaranda Mureșan, cercetător științific – Serviciul Cultură Tradițională, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, în comuna Bistrița Bârgăului funcționează Atelierul de Pâine Tradițională, manufactură pusă în valoare de către Ioana Hangan Pudilic, o tânără din sat pasionată de tradiții, care iubește și respectă obiceiurile românești.

”La Atelierul de Pâine Tradițională din Bistrița Bârgăului, Ioana și bunica Paraschiva ne-au pregătit pâinea cu mălai, o rețetă tradițională de post.

Ioana ne spune că: „Rețeta tradițională, pe care am moștenit-o de la bunici, e pâinea cu slănină încrestată sau pâinea cu cârnaț înăuntru. Am făcut foarte des și de aceea, dar astăzi facem pâine cu mălai, că-i de post, și o pregătim după o rețetă specială, tradițională, foarte veche.”

Prima dată se pune făina de grâu, apoi făina de mălai, se face o mică groapă unde se adaugă drojdia și apa, iar apoi se lasă un pic să se înmoaie. Se pune și un pic de sare, dar nu peste drojdie; apoi se face o cruce și se zice „Doamne, ajută-ne!” și se începe frământatul.

Bunica Paraschiva frământă, mărturisindu-ne că știe rețeta aceasta chiar de la bunica ei. „Atunci când se frământă, aluatul trebuie să fie potrivit, ca și cum îi mămăliga când o pui pe talger, nici prea tare, nici prea moale. […] Sâmbăta făceam pâine ca să mâncăm tătă săptămâna! Dacă ni se termina și n-aveam până sâmbăta, făceam joia! Un cuptor de pită, pe frunze de cureci! Eu cam din anul 1942 am început să fac pâine.”

În timp ce ne povestește, aluatul e gata și „îl lăsăm un pic să dospească, să crească, îl modelăm așa fain, apoi facem pâinea, o punem în tavă și o băgăm la cuptior!”.

De la Ioana aflăm alte taine despre elementul esențial – focul: „Focul e cel mai important! Degeaba știi să faci aluatul, dacă nu știi când trebuie să bagi pâinea în cuptor. O strici, o arzi! Astea îs niște secrete pe care nu poți să le înveți decât de la bătrâni sau prin experiență, făcând pâinea! În cuptor lemnele trebuie să fie arse și să rămână numai jarul; trebuie să pui pe foc până îi bolta albă!”.

Bunica Paraschiva o completează: „Da, aiesta îl împrăștiem fain, jăraticul, și când se gată, punem pâinile la copt. Bolta cuptiorului trebuie să fie albă deasupra, și în vatră trebuie să fie scântei! Și atuncea poți să bagi pâinea!”. […] „Când o scoți din cuptior, faci așa cu mâna, o bați, auzi cât de fain sună și atuncea-i coaptă pituca noastră țărănească!”, a descris cercetătorul științific Smaranda Mureșan.

Related Articles

Leave a Comment