Acasa Actualitate (FOTO) Ultimul drum al profesorului Gheorghe Pleș a inclus și Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud. Fostul director a fost înmormântat la mănăstirea clujeană Florești

(FOTO) Ultimul drum al profesorului Gheorghe Pleș a inclus și Colegiul Național ”George Coșbuc” Năsăud. Fostul director a fost înmormântat la mănăstirea clujeană Florești

Publicat de Radu SÎRBU

Fostul director al Colegiului Național ”George Coșbuc” Năsăud – profesorul de matematică Gheorghe Pleș, a fost petrecut, astăzi, pe ultimul de colegi și foști elevi, după ce în urmă cu două zile soarta a decis să se înalțe la ceruri la cei 74 de ani ai săi.

Plecat de la Bistrița, cortegiul funerar a oprit în fața liceului de elită al Țării Năsăudului în jurul orei 11:00, acolo unde foști colegi și elevi au ținut să-și ia rămas bun de la renumitul profesor. Lângă sicriul din mașina mortuară au fost depuse flori și coroane iar despre Gheorghe Pleș au adus aminte, emoționant, evocările profesoarei Steluța Vîju – actualul director al Colegiului Național ”George Coșbuc”, și părintele protopop al Năsăudului Ioan Dâmbu. Profesorul Gheorghe Pleș s-a despărțit de Colegiul pe care l-a slujit cu atâta abnegație pe acordurile Odei Liceului și în dangătul ce a răsunat după decenii bune din clopotnița secularului liceu grăniceresc.

Un popas a fost făcut și în fața bisericii ”Sf. Nicolae” din centrul Năsăudului, acolo unde preoții Ovidiu Sermeșan și Florin Rusu au oficiat un scurt serviciu religios.

Apoi, cortegiul funerar s-a îndreptat spre mănăstirea din comuna clujeană Florești, acolo unde profesorul Pleș își va dormi somnul de veci.

Matematician, pedagog și istoric, profesorul Gheorghe Pleș lasă în urmă contribuții importante privitoare la istoria zonei Năsăudului și cea a școlilor năsăudene. Autor și coautor a 7 cărți și a peste 50 de studii și articole în periodice de specialitate sau în reviste de popularizare, între nu pot să nu amintesc valoroasa trilogie dedicate istoriei învățământului năsăudean, publicată la editura clujeană Napoca Star sub titlul „Şcolile Năsăudului (1635-2015)”, vol. I-III, între anii 2016-2018, totalizând 1500 de pagini, răsplătită în anul 2019 cu Premiul „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române, de care era tare mândru.

Născut la Năsăud, în 16 octombrie 1946, dar cu origini străvechi în Dragomireștiul și Săcelul Maramureșului voievodal, Gheorghe Pleș a studiat la Școala Medie Numărul 1 „George Coșbuc” (azi Colegiul Național „George Coșbuc”) din Năsăud, absolvind în promoția Centenarului Liceului (1964). Apoi și-a îndreptat pașii spre urbea napocensă unde a studiat matematica la Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității Babeș-Bolyai între anii 1964-1969. A devenit Doctor în Științele Educației în anul 2004 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu teza „Modernizarea curriculum-ului matematic pentru profilul liceal umanist și colegiul de institutori”, întocmită sub coordonarea Profesorului Dr. Miron Ionescu.

Vreme de patru decenii a fost profesor la Colegiul Național George Coșbuc din Năsăud (1969-2011), profesor cooperant de matematică în Regatul Maroc (1976-1980) și în Franța (1992-1993). Totodată, profesor asociat al Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1998-2013). În anii 90 ai secolului trecut a devenit membru în Consiliul Național al Societății de Științe Matematice din România (1994-1998). Pentru activitatea pedagogică și cea de cercetare, a primit numeroase premii și distincții, precum: titlul de „profesor evidenţiat” prin ordinul ministrului învățământului nr. 2904/1982; Diploma „Gheorghe Lazăr” clasa a II-a (2005); Diplomă de excelenţă pentru contribuţii la dezvoltarea Extensiei universitare Năsăud (2014), din partea Universității Babeș-Bolyai; Medalia jubiliară şi Diploma jubiliară cu prilejul împlinirii a 100 de ani de apariţie neîntreruptă a revistei Gazeta Matematică (1995), din partea Societății de Științe Matematice din România și „Medalia jubiliară de aur” (1990-2010); „Medalia Asociaţiunea „ASTRA” – 150 de ani” (1861-2011) şi „Diploma de recunoştinţă” (2009), din partea Asociațiunii ASTRA.

Related Articles

Leave a Comment