Acasa Stiri112 (FOTO + VIDEO) Un inel din perioada romană găsit la Țigău, lângă un proiectil din al Doilea Război Mondial

(FOTO + VIDEO) Un inel din perioada romană găsit la Țigău, lângă un proiectil din al Doilea Război Mondial

Publicat de Radu SÎRBU

Pasionată de descoperiri cu ajutorul detectorului de metale, o persoană a anunțat prin 112, astăzi, că a găsit un proiectil din Al Doilea Război Mondial într-o pădure din satul Țigău, localitate aparținătoare de comuna Lechința.

Pirotehniștii ISU BN ajunși la fața locului au cercetat perimetrul și au constatat doar elementul de muniție anunțat se află acolo, însă, colac peste pupăză, au dat și de un inel…roman.

”La baza unui copac era îngropat un proiectil exploziv calibru 100 de mm. Specialiștii bistrițeni au luat măsurile specifice de cercetare a zonei pentru a identifica alte posibile elemente de muniție rămase neexplodate, iar pe timpul căutării au identificat un inel roman (foto) ce urmează să fie predat Muzeului Județean Bistrița – Năsăud.

După ce a fost cercetată întreaga zonă cu detectorul de metale, s-a procedat la distrugerea elementului de sub copac, direct in locul unde a fost găsit. S-a luat aceasta decizie pentru că poziția acestuia și locul în care se afla nu permiteau ridicarea proiectilului în condiții de siguranță.

Misiunea s-a desfășurat și încheiat in condiții optime de siguranță pentru pirotehnicienii bistrițeni.

Este a doua misiune pirotehnică intr-un interval trei zile care ne arată, încă o dată, că bistrițenii sunt responsabili atunci când, în activitățile desfășurate, identifică elemente de muniție rămase neexplodate. Vă mulțumim !”, au transmis reprezentanții ISU BN.

Related Articles

Leave a Comment