Acasa StiriPolitic Senatorul Ioan Deneş: ”Voi lupta pentru dreptul românilor să-și lase moștenire pensia, dacă nu au beneficiat de ea”

Senatorul Ioan Deneş: ”Voi lupta pentru dreptul românilor să-și lase moștenire pensia, dacă nu au beneficiat de ea”

Publicat de Radu SÎRBU

Senatorul PSD Ioan Deneș a depus la Parlamentul României inițiativa legislativă a „Pensiei moștenite” prin modificarea Legii 263/2010 privind Legea sistemului unitar de pensii publice. Potrivit parlamentarului bistriţean, acestă inițiativă vine să facă dreptate multor contribuabili care au contribuit la bugetul de pensii zeci de ani, mult peste limita minimă de cotizare, și care fie nu au apucat să încaseze nici măcar o pensie efectivă, decedând înainte de împlinirea limitei de vârstă de pensionare, fie au beneficiat mult prea puțin în raport cu perioada și nivelul de cotizare.

„Ce vizează de fapt această inițiativă legislativă?
Mai precis, în cazul în care o persoană decedează și nu a apucat să-și încaseze pensia, aceasta poate să rămână moștenire, iar moștenitorul poate beneficia de drepturile cuvenite ale decedatului pentru o perioadă de 2 ani de zile. Care e principiul acestui proiect de lege al ,,Pensiei moștenite”?

De fapt, ce este pensia? Pentru că de aici s-a pornit raționamentul în urma căruia s-a construit această inițiativă.
Pensia este contribuția pe care angajatul, prin intermediul angajatorului ,o plătește în fiecare lună către bugetul de pensii. Din acest fapt se deduce că această contribuție este proprietatea ta, este dreptul tău și atunci este absolut normal ca această proprietate să intre sub aceeași incidență ca și drepturile pe care le ai atunci când lași bunuri urmașilor tăi legali sau celor care te moștenesc.
Ce cuprinde această inițiativă și în ce condiții se poate obține?
Pensia moștenită se acordă moștenitorilor legali pentru o perioadă de 2 ani de zile din momentul decesului persoanei, dacă decedatul îndeplinea stagiul complet de cotizare, iar decesul a avut loc cu doi ani înainte de accesarea pensiei pentru limită de vârstă, respectiv 61 de ani la femei și 63 de ani la bărbați, sau dacă îndeplinea vârsta legală de pensionare cu stagiu complet de cotizare, iar decesul a avut loc în intervalul de până la doi ani, după data accesării drepturilor de pensie cuvenite pentru limită de vârstă, respectiv 63-65 de ani la femei și 65-67 de ani la bărbați”, explică senatorul Ioan Deneş.

Related Articles

Leave a Comment