Acasa Actualitate Pe 6 mai, cursul de prim ajutor ”Părinți Salvatori” ajunge la Telciu – În memoria lui Luca

Pe 6 mai, cursul de prim ajutor ”Părinți Salvatori” ajunge la Telciu – În memoria lui Luca

Publicat de Radu SÎRBU

Locuitorii comunei Telciu au posibilitatea ca pe data de 6 mai, cu începere de la ora 17.00, în sala de ședințe a Primăriei din localitate, să participe în mod gratuit la un curs de resuscitare şi de eliberare a căilor respiratorii ”Părinţi salvatori”, susţinut de maramureșanul Vasile Vlaşin.

Cea care a pus în mișcare acest curs a fost tragedia trăită de Vasile Vlașin și soția acestuia, din judetul Maramureș, în urma cu cinci ani, si anume că și-au văzut, neputincioși, copilașul cum se îneacă cu mâncare, dramă care i-a motivat să-i învețe pe alții cum să salveze oameni. Luca, băiețelul lor în varstă de doi ani, a murit, câteva zile mai târziu, la spital. Cei doi soţi îşi doresc să educe cât mai mulţi români în acordarea corectă a primului ajutor pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. De asemenea, cei doi fac lobby pe lângă autorităţile române pentru a dota comunităţile cu mai multe defibrilatoare în instituţii şi alte locuri publice, dar şi pentru ca astfel de cursuri să intre în programa şcolară.

Cursul „Părinţi salvatori” a ajuns la peste 850 de sesiuni şi a avut peste 25.000 de cursanţi din toată ţara şi în străinătate.

”Cursul are trei module. În primul modul vorbim despre momentele acelea cu încărcătură emoţională foarte puternică, în care trebuie să rămâi calm, în care trebuie să rămâi cerebral, pentru că altfel nu poţi acţiona mai departe. Încerc oarecum să fac pregătire emoţională cu cei care participă la curs, încercând să-i conştientizez de importanţa acelui moment ştiind că numai calmi putem acţiona mai departe. Apoi avem un modul teoretic în care parcurgem informaţii vitale, învăţăm ceea ce, de ce şi cum trebuie să facem, la nivel teoretic. Însă, pentru a putea întregi informaţia, avem nevoie de practică. Resuscitarea nu se învaţă privind un clip video sau citind un material, ci numai exersând pentru a-ţi educa instinctul pentru a putea efectua corect manevrele de resuscitare”, spune Vasile Vlaşin.

Fiecare curs durează aproximativ cinci ore şi la o sesiune pot participa maximum 25 de persoane.

Acțiunea beneficiază de sprijinul Primăriei Telciu și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate.

Related Articles

Leave a Comment