Acasa Năsăud Intrată recent în portofoliul TeraPlast, fabrica Somplast din Năsăud este pregătită să facă un salt spectaculos: va produce folie biodegradabilă!

Intrată recent în portofoliul TeraPlast, fabrica Somplast din Năsăud este pregătită să facă un salt spectaculos: va produce folie biodegradabilă!

Publicat de Radu SÎRBU

Încă de la sfîrșitul anului trecut, Grupul TeraPlast, cel mai mare producător român de materiale de construcţii a anunțat că intră va intra pe piaţa de ambalaje biodegradabile cu o investiție de circa 12 milioane de euro. Segmentul de saci, sacoşe şi pungi biodegradabile care face obiectul investiţiei TeraPlast este unul de pionierat în România, cu perspective reale de dezvoltare pe piață, cererea acestor produse fiind în continuă creştere deoarece până în 2030 toate ambalajele din plastic din UE trebuie să fie reutilizabile şi uşor reciclabile.

Proiectul de investiţii presupune atât achiziţionarea de echipamente de producţie de ultimă generaţie, cât şi realizarea de construcţii noi. Sacii, sacoşele şi pungile biodegradabile care vor fi produse de către compania din Grupul TeraPlast vor avea un grad de biodegradare de minim 90% şi vor fi certificate “OK Compost” conform SR EN 13432.

Fluxul tehnologic va include şi echipamente pentru reciclarea deşeurilor rezultate din producţia proprie şi reintroducerea acestora în procesul de fabricaţie.

Chiar dacă la momentul anunțului respectiv nu a fost divulgată locația viitoarei fabrici aferente proiectului, la această oră suntem în măsură să o dezvăluim, și anume: la Năsăud !

Mai precis la fabrica Somplast din localitate, cea care, alături de fosta fabrică Textila Năsăud – actuala INTEX, a fost decenii bune vârful de lance al celor mai performante unități economice din Țara Năsăudului. În acest sens, Somplast a intrat din acest an în portofoliul TeraPlast și acum se află în plină reorganizare. Planurile de a produce folie biodegradabilă la Năsăud au fost ”date de gol” de săptămâna trecută când în părculețul cu sens giratoriu din fața fabricii Somplast a fost amplasate panourile de firmă ce atestă noua direcție de dezvoltare a unității economice construite în 1978. Noua investiţie va reprezenta o nouă bază de dezvoltare durabilă a grupului TeraPlast, însă pentru Năsăud cel mai important este că ea va crea noi locuri de muncă în ”orașul academicienilor”.

Related Articles

Leave a Comment