Sâmbătă, 20 iunie 2017, la ora 21.43 va avea loc Solstiţiul de Vară, eveniment cosmic ce marchează începutul sezonului cald și din punct de vedere astronomic. Solstițiul de Vară indică începutul verii astronomice, deoarece în preajma acestei date, la trecerea meridianului, Soarele se ridică deasupra orizontului la unghiul maxim, iar intervalul diurn are durata maximă în emisfera nordică. În același timp, în emisfera sudică are loc Solstițiul de Iarnă, respectiv începutul iernii astronomice, atunci când înălțimea Soarelui deasupra orizontului și intervalul diurn sunt minime.
Așadar, astăzi este cea mai lungă zi din acest an. De regulă data pică pe 21 iunie, însă acum s-a devansat puțin fiindcă, se știe, 2020 este un an bisect, cu 366 zile, luna februarie având 29 zile. Din patru în patru ani lunii februarie trebuie să-i fie adăugată o zi.
Mâine, 21 iunie, se va produce și o eclipsă de Soare, faza parțială a căreia va fi văzută și din România.
Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, care oferă aceste date, precizează că eclipsa de Soare din 21 iunie va începe în jurul orei 8:10, are maximul în jurul orei 8:30 și se termină în jurul orei 9.00.
De pe teritoriul nostru, durata medie a evenimentului astronomic va fi de 45 de minute. Procentajul de acoperire a Soarelui de către Lună va fi situat între 4,6% și 0,5%, astfel că observarea eclipsei va fi destul de dificilă.
Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai mare în sud-estul României și mai scăzută în nord-vest.
Eclipsa de soare din 21 iunie va fi una inelară și va mai fi vizibilă din Africa, Asia, China, Oceanul Atlantic și unele regiuni ale Federației Ruse.
Eclipsa inelară este atunci când Soarele și Luna sunt aliniate perfect cu Pământul, astfel încât diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui – din Soare se văd doar marginile.