
Primarul comunei Șanț, Ioan Szabo, a fost suspendat din funcție printr-un ordin semnat de prefectul Stelian Dolha în baza sentinţei definitive a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în ceea ce privește starea de incompatibilitate constatată de Agenţia Naţională de Integritate în mandatul trecut.
Prefectul judeţului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că a semnat ordinul de încetare a mandatului primarului pe data de 20 ianuarie 2020, urmând ca atribuțiile să fie preluate viceprimarul Anton Moisil.
De cealaltă parte, cu siguranță primarul Ioan Szabo va contesta în instanța Contenciosului Administrativ această măsură și va cere suspendarea ordinului de prefect prin care s-a dispus încetarea mandatului de primar. Anul trecut, în aceeași situație s-au mai aflat primarul din Sibiu, edil care a revenit pe funcție după ce i s-a făcut dreptate într-o speță identică, și anume: calitatea de membru neindeminizat în Consiliul de Administrație al unei școli. Pe de altă parte, tot anul trecut, într-o speță aproape similară s-a aflat și primarul municipiului Reghin, ea fiind repusă în funcția de primar după un alt ordin de demitere semnat de prefect.
Susținut de o întreagă comunitate, primarul Ioan Szabo a ținut să se adreseze sutelor de oameni care l-au încurajat pe toate căile de comunicație. El a scris un emoționant mesaj adresat consătenilor săi, pe pagina de Facebook a comunei Șanț.
”Dragi șănțeni,
Vreau sa va mulțumesc din suflet tuturor pentru toate mesajele de susținere primite pe toate căile posibile. Vreau sa știți că am fost, sunt și voi fi mereu alături de dumneavoastră !
În timp celor aproape 8 ani de mandat, vreau sa fiți siguri că am făcut tot ce mi-a stat în putință ca frumoasa noastră localitate să se dezvolte asa cum merită. În toată această perioadă nu am plecat niciodată în concediu, nu am fugit niciodată de muncă și de responsabilitățile care vin odată cu funcția de primar.
Am încercat sa multumesc pe absolut toată lumea însă mi-am dat seama foarte târziu ca niciodata nu poți să-i mulțumești pe toți oricât de mult te-ai strădui si de aceea vreau sa le cer scuze celor pe care nu am putut să-i mulțumesc din diferite motive însă pot să spun fără falsă modestie că m-am dedicat trup si suflet pentru funcția cu care m-ați responsabilizat.
După toți acești ani ce pot sa vă spun e că șănțenii sunt oameni minunați, sunt oameni deosebit de harnici și responsabili care de fiecare dată se ajută și fac front comun pentru consătenii aflați în dificultate iar asta ne dovedește că Șănțeni încă se ghidează in viață după omenie si respect reciproc.
Într-adevăr, pădure fără uscături nu există însă prin puterea exemplului trebuie sa le dovedim tuturor că omenia si bunul simț trebuie să ne călăuzească în viața indiferent de poziția in care suntem la un moment dat.
Să știți dragii mei că nu renunț și că o să lupt in continuare cu toate armele juridice posibile pentru a birui neconcordanța unor legi date iresponsabil si poate cu anume interes.
Mă încred in ajutorul lui Dumnezeu si în dreptatea legi si voi ramanei in continuare la dispozitia dumneavoastră cu absolut tot ce îmi stă în putință și am încredere ca în iunie 2020 tot omenia și bunul simț vor triumfa.
Va mulțumesc tuturor din suflet pentru toată încrederea acordată si va doresc un an mai bun, să vă dea Dumnezeu sănătate și tot ce e mai bun !”, a transmis primarul Ioan Szabo.
ACTUALIZARE: La o cercetare mai atentă, am descoperit și alte cazuri similare în care ordinele de încetare a mandatelor unor primari emise de prefecți invalidate de instanța de contecios. Este cazul primarului de Săpânța și a celui din Fundulea. Acesta din urmă a fost repus în funcția de primar de judecători chiar astăzi, după ce a primit ordinul prefectural de încetare a mandatului pe data 8 ianuarie 2020.
Ca și concluzie la acest articol, este clar că măsura punitivă este una aberantă care va fi invalidată în contenciosul administrativ, în contextul în care Parlamentul României a adoptat Legea nr.54/2019 pentru completarea Legii nr.176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și a demnităților publice pentru modificarea și completarea Legii nr.144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.
Prin această nouă schimbare a legislației a fost introdus prin articol unic, la art.25 din Legea 176/2010, după alineatul 4, un nou alineat 5, cu următorul cuprins: ”Răspunderea civilă sau administrativă disciplinară pentru faptele care determină existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate ale persoanelor aflate în exercitarea demnităților publice sau a funcțiilor publice este înlăturată, nemaiputând fi angajată în condițiile depășirii termenului general de prescripție de 3 ani de la data săvârșirii lor, în conformitate cu art.2517 din Legea nr.287/2009 privind Codul Civil, republicată cu modificările ulterioare”.