Home » Programată pe 17 mai, ediția din acest an a Maialului Elevilor Năsăudeni va fi anulată din cauza pandemiei de coronavirus

Programată pe 17 mai, ediția din acest an a Maialului Elevilor Năsăudeni va fi anulată din cauza pandemiei de coronavirus

Publicat de Radu SÎRBU
1353 Vizualizari

Emblemă a istorică a spiritului cărturăresc al Năsăudului, Maialul Elevilor Năsăudeni se vede pus în situația nedorită de a capitula, în acest an, în fața unui dușman planetar: COVID-19 ! Deși era programată pe data de 17 mai, ediția cu numărul 137 nu se va mai ține în contextul situației actuale coroborată cu afluența masivă de public la manifestare. Faptul ne-a fost confirmat astăzi atât de primarul Mircea Romocea cât și directoarea Colegiului Național ”George Coșbuc”, în calitate conducători ai instituțiilor organizatoare.

De la înființarea lui în 1871, va fi pentru a treisprezecea oară când Năsăudul va fi văduvit de evenimentul cultural cei mai cunoscut al Țării Năsăudului.

Tripla semnificație a Maialului Năsăudean și fascinanta lui istorie

Potrivit profesorului pensionar Gheorghe Pleș, Maialul Elevilor Năsăudeni are o triplă semnificație, și anume:

  • omagiază prin dansul Călușarilor, deplasarea pedestră a delegației năsăudenilor la Marea Adunare Naţională a ardelenilor de la Blaj, din 15 mai 1848;
  • afirmă ataşamentul elevilor din şcolile năsăudene faţă de portul, cântecul şi dansul popular,
  • rememorează manifestările de rezistenţă ale românilor din Transilvania în faţa presiunilor statului maghiar asupra limbii şi învăţământului în limba română în deceniile adiacente ale anului 1990.

Recunoscut ca cercetător fervent al istoriei școlare năsăudene, Gheorghe Pleș spune că Maialul Elevilor Năsăudeni a fost frecvent consemnat în documente după 1875, anul desfiinţării Districtului Năsăudului: Iuliu Moisil în 1881, Vasile Borgovan în 1907, iar Virgil Şotropa şi Nicolae Drăganu în 1913.

”Momentul cel mai probabil pentru crearea sărbătorii Maialului este anul 1871, când la Liceul grăniceresc director era Dr. Ioan Marte Lazăr – creatorul Odei festive a Gimnaziului. În acel an a fost obţinută cu mare dificultate aprobarea împărătească de constituire a Societăţii de lectură a elevilor „Virtus Romana Rediviva” – veritabil scut cultural și lingvistic împotriva legilor de maghiarizare forțată. Districtul era condus de înflăcăratul şi curajosul patriot, magistratul Alexandru Bohăţielu.

Primele ediţii ale Maialului elevilor năsăudeni s-au desfăşurat în pădurea DUMBRAVA, spre izvoarele Văii Podului, mutându–se apoi în LOAGĂR (spaţiul stadionului de fotbal), locuri spre care elevii plecau din curtea şcolii încolonaţi, în veşminte populare şi în ritmuri de fanfară, abordând tricolorul românesc.

Momentul de vârf era suita de dansuri Căluşarul, De-a lungul someşan şi Învârtita. În perioada interbelică profesorii cu partenerele lor executau seara, în sala de sport, dansul de salon Romana.

Maialul a avut şi duşmani: ocupaţia maghiară care l-a interzis în perioada 1940 – 1945, interdicţie aplicată între 1948 – 1957 şi de autorităţile comuniste.

Meritul renaşterii Maialului îi revine directorului Grigore Găzdac care l-a transformat, încă din primul său an de directorat, în sărbătoarea întregii comunităţi locale, cu participarea tuturor şcolilor Năsăudului.

În ultimele două decenii desfăşurarea Maialul include şi festivităţi de premiere de către administraţia locală a celor mai performanţi elevi ai şcolilor năsăudene, afirmaţi prin premii şi menţiuni la fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadelor şcolare, la sesiunile de referate şi comunicări ale elevilor, la concursurile şi campionatele sportive şi la festivalurile cultural – artistice”, a reconstituit Gheorghe Pleș, pe scurt, istoria secularului eveniment.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"