Home » Social-democratul Cristian Nicolae, primul candidat care și-a prezentat programul electoral în cursa pentru funcția de primar al Bistriței

Social-democratul Cristian Nicolae, primul candidat care și-a prezentat programul electoral în cursa pentru funcția de primar al Bistriței

Publicat de Radu SÎRBU
722 Vizualizari

Astăzi, viceprimarul în funcție al municipiului Bistrița, Cristian Niculae, candidatul PSD pentru la Primăria municipiului, și-a lansat programul de guvernare locală Bistriţa 2020-2024.

Cristian Niculae: „Este deja cunoscut faptul că am hotărât să-mi asum candidatura la Primăria Bistriţa din partea PSD. În toată această perioadă de când am făcut publică această decizie m-am gândit la programul pe care ar trebui să-l pregătesc şi să-l pun în aplicare după ce vom câştiga Primăria Bistriţa. (…) Sloganul campaniei mele este unul care trebuie să-i pună pe gânduri pe toţi politicienii sau cei care-şi doresc să conducă acest oraş: Este despre noi, nu despre mine! Acest mesaj mă face să mă gândesc că Bistriţa înseamnă o comunitate unde noi toţi bistriţenii vrem binele acestui oraş”, a spus Cristian Niculae.

Programul electoral al lui Cristian Niculae:

Programul electoral al lui Cristian Niculae:

REFORMĂ și ADMINISTRAȚIE

REFORMA PRIMĂRIEI

Cred că toți bistrițenii își doresc un aparat administrativ mai eficient, mai modern, mai apropiat de cetățeni.

Legatura dintre funcționari și cetățeni trebuie să fie bazată pe respect reciproc și orientată spre rezolvarea problemelor acestora.

Este momentul ca toata lume sa inteleaga ca Primaria este la dispozitia cetateanului si nu invers.

Mă voi asigura ca acest lucru se va intampla!

În acest sens am de gând să acționez în două direcții:

  • măsurarea gradului de mulțumire a cetățenilor care interactionează cu funcționarii publici, în paralel cu
    evaluarea continuă și obiectivă a activității funcționarilor din primărie.
    Principiul de la care voi porni în atingerea acestor obiective este:

Ceea ce merge bine promovăm, ceea ce nu merge, schimbăm!

Evaluarea Departamentelor din cadrul Primăriei Bistrița prin prisma procedurilor și a personalului care asigură acele servicii.

Trebuie să ne asigurăm că modul in care se actioneaza si se procedează este în interesul cetățenilor:

  • comunicarea trebuie să fie clară iar informația usor de identificat
  • procedeele trebuie sa fie simple, astfel incat orice cetățean să le poată ințelege
  • rezultatele unor actiuni sa fie obtinute rapid, timpul cetățeanului este la fel de important ca și al funcționarului

Tot aparatul administrativ trebuie sa fie la dispozitia cetățenilor și nu invers.

Toată lumea trebuie să ințeleagă asta, de la Primar și până la funcționarul din spatele oricărui ghișeu.

Suntem votați sau angajați în cadrul Primăriei pentru a ajuta cetățenii atunci când au o nevoie, sau o problemă.

Cine nu va pricepe asta, va pleca!

Cum facem evaluarea ?

Vom implementa chestionare de măsurare a eficienței pentru fiecare serviciu al Primăriei Bistrița.

Aceste chestionare le vom oferi spre completare tuturor bistrițenilor care vor avea o interacțiune cu funcționarii Primăriei.

Astfel vom afla care sunt așteptările cetățenilor și care este nivelul la care sunt îndeplinite.

Vom incerca sa aflam despre:

Cât de operative sunt procedurile
Amabilitatea funcționarilor
Competența funcționarilor
Nivelul de soluționare a problemei
Este foarte important ca măsurile corective pe care urmează să le luăm să fie luate în direcția pe care și-o doresc cetățenii.

Ce facem concret, după evaluare ?

Aplicăm Codul Etic al Functionarului Public din Primăria Bistrița și monitorizăm permanent funcționarii în conformitate cu acest cod.

Pregătim funcționarii în conformitate cu așteptările cetățenilor prin cursuri de comunicare și perfecționare.

Promovăm funcționarii care obțin evaluări bune din punct de vedere al competenței și eficienței.

Sancționăm funcționarii care nu respectă normele de conduită impuse, până la mutarea pe alt post sau chiar destituire.

Cred că bistrițenii își doresc un aparat administrativ bazat pe meritocrație.

Un alt element important în reformarea Primăriei Bistrița este digitalizarea serviciilor publice, în grad cât mai mare.

Acest proces de digitalizare trebuie aplicat atât procedurilor interne între Serviciile și Direcțiile din cadrul Primăriei Bistrița, cât și în relația dintre Primărie și Cetățean.

Toate aceste măsuri de reformă se vor aplica în toate departamentele Primăriei – Relatii cu Publicul, Directia Patrimoniu, Serviciul Urbanism, Serviciul de Stare Civila, Poliția Locală, Directia de Asistenta Sociala, Direcția de Servicii Publice, Direcția de taxe și Impozite.

Reforma Urbanistică a Bistriței

ELABORAREA unui Plan Urbanistic General modern, actualizat prin consultarea detaliată a specialiștilor și a cetățenilor.

Această reformă urbanistică trebuie segmentată în două direcții majore:

Orașul vechi – centrul orașului, cu zona medievala si zonele de protecție a monumentelor istorice,

Orașul nou – noile cartiere de case și de blocuri care s-au realizat până în prezent și cele care urmează să se realizeze de acum înainte.

Pentru Orașul Vechi –

Sprijinirea proprietarilor de clădiri din centrul istoric în elaborarea documentațiilor de avizare a intervențiilor pe clădiri,
Crearea unui fond din bugetul municipiului pentru creditarea fără dobânzi a celor ce doresc să-și renoveze clădirile din centrul istoric,
Regenerare urbană unitară pe zonele degradate din centru orașului și pe cele din zona de protecție.

Pentru Orașul Nou –identitate arhitecturală pentru proiectele care urmează să fie dezvoltate de acum înainte, care să reglementeze

  • regimul de înălțime,
  • unitatea cromatică a noilor clădiri
  • aliniamentul clădirilor
  • materialele de finisaje utilizate
  • alte criterii arhitecturale.
    1 unitate locativă – 1 loc de parcare

Proiect referitor la îngropare cablurilor de rețele de comunicații atât în zona centrală a orașului cât și în cartiere!

Reforma sportului bistrițean

Voi susține construirea a minim 5 terenuri de sport multi funcționale pentru baschet, volei, mini fotbal în zone rezidențiale ale orașului nostru.

Sportul de masă va fi încurajat și susținut de Primăria Bistrița pe toate nivelele de copiii și juniori și pe ramuri sportive cât mai diversificate – atletism, tenis de masă, fotbal, handbal, volei, baschet, sporturi asiatice de contact, și altele.

Crearea unui Club Sportiv Municipal care să fie finanțat și să aparțină de Primăria Bistrița. Acesta va avea rolul de a încuraja și susține sportul de masă pe toate nivelele de copii și juniori – se va crea astfel o pepinieră pentru sportul de performanță.

Acest Club Sportiv Municipal va revitaliza echipa de fobal a Bistriței și o va susține în vederea accederii în Liga I.

Preluarea și re-gândirea Stadionului Jean Pădureanu într-un Complex Sportiv realizat pe fonduri europene.

ADMINISTRAȚIA

Municipiul Bistrița trebuie să continue să se dezvolte sustenabil și durabil prin proiecte pe fonduri europene și fonduri guvernamentale nerambursabile.

Focusul principal al acestei dezvoltări trebuie să fie INFRASTRUCTURA RUTIERĂ si de UTILITATI, completată de INFRASTRUCTURA ȘCOLARĂ și PROIECTELE DE DEZVOLTARE DURABILĂ ale comunității.

INFRASTRUCTURA RUTIERĂ si UTILITATI

  • Asfaltarea străzilor de pământ aflate în domeniul public al municipiului în decurs de 5 ani;
  • Asfaltare din bordura in bordura pe toate străzile de asfalt din oraș.
  • Reabilitarea și modernizarea tuturor trotuarelor din oraș precum si inlocuirea bordurilor vechi, sparte sau degradate, reabilitarea scuarelor si spatiilor verzi de pe strazi, astfel incat aceste spatii sa dea o nota de buna gospodarire si ingrijire orasului nostru.
  • Varianta ocolitoare a Municipiului Bistrița. Ca și până acum, noi, Administrația Locală vom continua să punem presiune pe guvern, pe Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în așa fel încât să trateze acest proiect cu prioritate.

Avem nevoie de o variantă ocolitoare a orașului CA DE AER.

Realizarea pe fonduri europene a 4 benzi de circulație, pe fosta Șosea de centură, pe traseul Calea Clujului, Drumul Cetății, Simion Mândrescu și continuarea acestei extinderi pe str. Lucian Blaga, corelată cu modernizarea și semaforizarea trecerii la nivel de cale ferată ca o solutie suplimentară pt fluidizarea traficului auto din zona industrială extrem de aglomerată;

  • Realizarea pe fonduri europene a 2 PARCĂRI pe modelul PARK & RIDE, supra-etajate, la intrările în oraș, pe traseul Liniei Verzi, cu o capacitate totală de aproximativ 600 locuri de parcare, care să permită celor care vin în Bistrița să folosească gratuit transportul public în comun;
  • Supra-etajarea Parcării de pe str. Lupeni pentru creșterea capacității la aprox. 200 locuri de parcare, printr-un proiect pe fonduri europene de regenerare urbană a zonei;
  • Deschiderea a unei noi variante de traversare a orașului pentru autoturisme – pe lângă calea ferată din str. Lucian Blaga pe Miron Cristea , crearea unei bretele prin spate pe la Selgros către str. Colibiței, continuare pe str. Arțarilor, Rodnei, Dumbravei, Împăratul Traian , Valeriu Braniste si ieșire la Drumul Sigmirului in zona Dedeman.
  • Realizarea canalelor de descarcare a apelor pluviale, acolo unde nu există, asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari în tot orașul, curățarea și decolmatarea șanțurilor și canalelor, înlăturarea construcțiilor neautorizate ce blochează aceste canale, pentru a evita pe viitor producerea inundațiilor.

EXTINDERE iluminat public stradal – proiect pe fonduri europene – care va completa actualul proiect de extindere a iluminatului public pe străzile care nu au fost prinse în primul proiect de acest fel.

Prin toate aceste proiecte, vom reuși să fluidizăm și să decongestionăm traficul rutier din Bistrița, sa aducem retelele de utilitati acolo unde ele nu exista, să devenim un oraș mai prietenos cu mediul, să punem accentul pe transportul public în comun și pe soluții alternative de deplasare.

Referitor la INFRASTRUCTURA ȘCOLARĂ

Deviza este „Nicio școală ne-modernizată în Bistrița” pana la sfarsitul următorului exercițiu financiar European.

Am demonstrat că se poate – prin ceea ce facem acum, prin cele 7 școli și două gradinițe care sunt în lucru.

Noul proiect de modernizare și reabilitare a instituțiilor școlare va cuprinde:

Șc. Gen. Nr. 3,
Corp Gimnaziu Andrei Mureșanu,
Gimnaziu Liceului Sportiv;
Liceul Infoel – corpul B;
Liceul Tehnologic Agricol;
Liceul Tehnologic Forestier;
Liceul Sanitar;

Construirea a 2 creșe și 2 grădinițe în cartierele noi ale Bistriței pe fonduri europene:

  • în zona Șesul de Jos (în zona străzilor Compozitorilor, Dinu Lipatti, George Enescu)
  • și în partea de sus a orașului, în zona străzilor Lucian Blaga, Matei Eminescu, Valea Rusului.

Vom reabilita și moderniza pe fonduri europene două gradinițe importante din oraș:

  • Gradinița de pe Zimbrului ”Căsuța cu Povești”
  • Grădinița din Parcul Municipal – ”Dumbrava Minunată”.

Proiectul ”Toate școlile din Bistrița modernizate” precum și creșterea numărului de creșe și grădinițe, au ca obiectiv principal creșterea standardului de viață pentru familiile tinere din oraș și poate fi un argument foarte solid în decizia acestor familii de a-și construi un viitor în Bistrița.

DEZVOLTAREA DURABILĂ A MUNICIPIULUI BISTRIȚA va cuprinde următoarele proiecte:

Proiectul ”Cartierul Tinerilor” – un proiect de care au nevoie familiile tinere care doresc să-și construiască viitorul în Bistrița;

Amenajarea de parcări în zone rezidențiale prin transformarea a 10 puncte termice în parcări supraetajate;

Amenajarea și reabilitarea malurilor râului Bistrița între Puntea Pietonală de la Spitalul TBC și Podul Berăriei, inclusiv realizarea unei zone de promenadă, deschiderea acessului pietonal din Parcul Municipal înspre aceasta zona de promenada.
Acest proiect va fi realizat pe fonduri europene pentru care vom iniția un concurs de soluții pentru a găsi cea mai bună variantă de proiect pentru această zonă;

Realizarea unui sistem de filtrare pe râul Bistrița, în zona de intrare a râului în orașul nostru, care să rețină toate deșeurile aduse de apa din amonte.

Amenajarea Pădurii Codrișor ca padure-parc cu realizarea unei zone de Belvedere, intr-un punct inalt al dealului Codrisor

Proiect de regenerare urbană în zona Piața Independenței NORD – proiect pe fonduri europene prin care vom încerca să găsim o mai bună funcționalitate a acestei zone a orașului, generoasă din punct de vedere a spațiului, – printr-un concurs de soluții;

Modernizarea Pieței Decebal – este un proiect necesar pentru Bistrița, fiind singura piață agro-alimentară funcțională din oraș, care trebuie să asigure condiții moderne în care să se întâlnească atât producătorii locali, cât și clientii lor.
Noul proiectul trebuie să rezolve atât condițiile de comeț modern cât și rezolvarea problemei locurilor de parcare din zonă. ;

Amenajarea a două parcuri pentru animalele de companie;

Transformarea zonei din fața Turnului Dogarilor într-un spațiu de evenimente în aer liber multi-funcțional – gen amfiteatru cu scena;

Amenajarea unui Club al Pensionarilor – în zona de sus a orașului – proiect realizat pe fonduri europene, dupa modelul celui de pe str. Octavian Goga;

Reabilitare termica a blocurilor de locuințe – pe fonduri europene – cel puțin 100 de blocuri – pe perioada POR-ului următor;

Pentru LOCALITĂȚILE COMPONENTE:

Modernizarea infrastructurii rutiere și de utilități, după cum urmează:
Asfaltarea tuturor străzilor de pământ din domeniul public în termen de 5 ani;

Avem proiecte în lucru pe fonduri europene care asigură utilități de canalizare și gaz la Sărata, alimentare cu apa, gaz și canalizare la Slătinița. Mă voi asigura că aceste proiecte sunt realizate cât mai repede, și la nivelul de calitate de care oamenii au nevoie.

Construirea a 4 Centre Comunitare pe fonduri europene, în localitățile componente – Ghinda, Sărata, Viișoara, Unirea – care vor fi spații multifuncționale pentru socializare și activități culturale, cu dotările aferente;
Construirea de Capele Mortuare în localitățile Sigmir, Ghinda și Slătinița;

SMART CITY

Managementul informatizat al traficului cu prioritizarea transportului public – un proiect realizat tot pe fonduri europene, care să aibă următoarele funcționalități:

  • semaforizare inteligentă pe principalele axe de traversare a orașului;
  • parcări publice inteligente pe zona centrală a orașului;
  • optimizarea traficului rutier în funcție de volum;
  • monitorizarea vitezei de deplasare în localitate – ca o măsură suplimentară de siguranță rutieră;
  • monitorizarea respectării regulilor de parcare;

Extindere sistem supraveghere video – proiect cu finanțare europeană, care-și propune creșterea siguranței cetățenilor și a disciplinei urbane necesare într-un oraș civilizat;

Creșterea eficienței energetice a clădirilor ce țin de administrația locală prin implementarea unor soluții de utilizare a energiei regenerabile – proiect eligibil pe fonduri europene – care va fi realizat pentru reducerea cheltuielilor administrative ale Primăriei;

Piste de cicliști – etapa a 2-a a proiectului, dezvoltat pe fonduri europene, prin care să generam noi trasee de piste, corelate cu cele din etapa 1, pentru a încuraja un stil de viață sănătos și activ în orașul nostru;

Alfabetizare digitală pentru tineri prin intermediul Centrului Comunitar de Tineret;

Bugetare participativă – prin care dorim să implicăm în fiecare an, cetățenii Bistriței în alegerea proiectelor pe care și le doresc;

TURISM LOCAL:

Proiect de conservare și punere în valoare a zidurilor cetății – proiect pe fonduri europene pentru diversificarea ofertei turistice a orașului;

Reabilitare pe fonduri europene a pasajelor pietonale etapa a 2-a ;

Regândirea evenimentelor culturale și de divertisment pentru promovarea turismului cultural și de eveniment;

ANTREPRENORIATULUI LOCAL

HUB de afaceri pentru tinerii antreprenori, care să atragă resursă umană inteligentă, activă, și să dezvolte un mediu de sprijin pentru cei care doresc să se inițieze în afaceri;

Crearea unui CENTRU DE INOVAȚIE CIVICĂ combinat cu spațiu expozițional pentru susținerea mediului de afaceri din Bistrița și pentru generarea de evenimente de business (târguri, conferințe, expoziții); Acest Centru Expozițional va fi realizat în Parcul Industrial Sud;

Start-up local pentru IT prin care să susținem dezvoltarea și implementarea a 3 – 5 proiecte din IT / an.

Susținerea producătotilor locali prin crearea unui punct de desfacere a produselor de artizanat în zona central a orașului; Acest proiect aduce beneficii directe și turismului local;

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIE 0784 832 575