Statisticile arată că românii au plecat să-și facă un rost pe meleagurile USA începând cu secolul al XIX-lea. Până în 1914, peste 150.000 de români se aflau în țara tuturor posibilităților iar în ziua de astăzi numărul acestora este mult mai mare iar la recensământul din 2000, nu mai puțin de 340.000 de americani cu vârste de peste 5 ani (0,11% din totalul populației) s-au declarat vorbitori de limba română, aceasta fiind astfel a 21-a limbă vorbită în Statele Unite. Particularizând, să spunem că în ziua de azi, nenumărați cetățeni din Bistrița-Năsăud studiază și muncesc în marile orașe din Statele Unite ale Americii. Unul dintre ei este Domnița Ganea, de loc din Rebrișoara, cea care acum traiește cu familia sa tocmai în Chicago, statul Illinois (stat ce are declarați peste 106.000 de români).
Talentată în publicistică și în literatură, Domnița Ganea a acceptat să ofere ziarului mesager24.ro corespondențe din cotidianul și perspectivele americane chiar de la fața locului, drept pentru care îi mulțumim profund. Un prim editorial vizează astăzi un subiect care ”frige” America la propriu: ”Istoria SUA, scrisă în lumina evenimentelor din ultimele luni, aşa cum este văzută de românii trăitori în Chicago”
”O să încep acest editorial prin a vă atrage atenția că ceea ce urmează să scriu se bazează pe opiniile unui grup relativ mic de români, care trăiesc in oraşul Chicago, nu sunt părerile mele personale, eu voi încerca doar să redau starea de spirit existentă în aceste zile, fără precedent, după părerea multor oameni.
Mai declar de asemenea că voi încerca să fiu, pe cât posibil, obiectivă, că sunt total apolitică şi că voi folosi un discurs simplist, pe înțelesul oamenilor de rând, ca şi mine.
Vorbind, după cum spuneam, cu mai mulți conaționali în aceste zile, am fost martora unor declarații vis à vis de evenimentele atât de mediatizate peste tot în lume.
SUA, ca şi multe alte state ale lumii, se confruntă cu o situație dificilă, complexă, economică, politică şi socială, generată de răspândirea epidemiei Covid19 şi escaladând cu incidentul grav şi regretabil al morții bărbatului de culoare, George Floyd.
Românii care au acceptat să ducă un dialog cu mine, sunt persoane cu pregătiri intelectuale diverse, cu opțiuni politice şi religioase diferite. Marea majoritate a acestor oameni consideră că incidentele dramatice, demonstrațiile în stradă şi ce a urmat morții lui Floyd, au conotații politice.
Cele mai influente partide politice din SUA sunt cel Democrat şi cel Republican.
Donald Trump este republican. Partidul republican are principii conservatoare, care susține preceptele morale tradiționaliste, susține religia şi în general este partidul oamenilor foarte bogați.
Partidul Democrat, pe de altă parte, e susținut de segmentul populației cu educație intelectuală înaltă, deschişi spre preceptele mai libertine şi mai puțin conservatoare. Fostul preşedinte Obama este democrat.
Regretabila moarte a bărbatului de culoare George Floyd şi mai ales maniera în care a murit, a împărțit America în două. Românii cu care am vorbit, consideră că e absolut corect să ai dreptul la a demonstra paşnic pentru a te detaşa de maniera în care poliția a gestionat arestarea lui Floyd, pentru că orice om cu principii normale trebuie să gândească astfel. Însă aceiaşi români, nu sunt de acord cu ceea ce a urmat demonstrațiilor paşnice şi prin atitudinea lor se disociază se degenerarea conflictelor.
Până la urmă, moartea lui Floyd s-a transformat într-un pretext pentru ca vechile conflicte politice să escaladeze, anul 2020 fiind şi an electoral, astfel producându-se un haos generat de vandalism, jaf, hoție, violență fizică, psihică, verbală, care nu mai avea nimic în comun cu o demonstrație paşnică justificată de moartea lui Floyd.
Comunitatea română din Chicago are opțiuni politice legate de cele religioase. Cei cu credință puternică, practicanți, sunt adepții lui Trump, care marşează pe religie.
Pe de altă parte, orice comunitate este practic clădită pe clasa socială mijlocie, la fel şi cea română, clasă care nu a fost foarte bine susținută de conducerea conservatoare. Politica preşedintelui în funcție, nu i-a avantajat, declară oamenii obişnuiți ai comunității române, pentru că pentru ei au crescut taxele pe proprietăți, în timp ce pentru cei foarte bogați, au scăzut. De asemenea, timp de trei ani, nu s-a găsit o alternativă avantajoasă la asigurarea medicală „Obama Care”, considerată cu deficiențe .
Unii români afirmă că Trump nu şi-a onorat promisiunile electorale, cum ar fi:
-anularea amenzilor ataşate la taxele anuale, cu privire la persoanele care nu au asigurări medicale. Cu alte cuvinte, cei care nu au bani să îşi plătească o asigurare medicală lunară de cel puțin 250 dolari de persoană, nici nu beneficiază de îngrijiri medicale şi mai sunt şi amendați cu anumite sume de bani, incluse in taxele anuale, taxe, care se ştie, sunt plătite cu sfințenie în SUA!
Românii mai spun că fostul preşedinte Obama, nu s-a focusat foarte mult pe şederea ilegală a unor imigranți. Din contră, a acordat unele drepturi celor care nu dețin acte legale.
Tot în timpul guvernării Obama, s-au acordat beneficii în favoarea tinerilor:
-ajutor bănesc pentru prima casă cumpărată, in jur de 10.000 se dolari
-proiectul Rabla
- finanțarea unor facultăți pt doritori
Însă românii nu sunt de acord cu politica democrată, care acordă drepturi minorităților sexuale, sau relaxarea legată de educație în şcoli, şi altele.
În escaladarea conflictelor din ultimul timp, atitudinea lui Obama a cântărit greu, iar românii cred că fostul preşedinte a încurajat ieşirile in stradă ale mulțimii.
În SUA sunt în jur de 50 de milioane de persoane, majoritatea de culoare, care sunt susținute financiar de stat, care beneficiază de locuințe gratuite, asistență medicală, carduri de consum.
În urma mişcărilor stradale, celor recalcitranți li s-au tăiat drepturile, ceea ce va duce la o pierdere din numărul voturilor acordate lui Trump la alegerile următoare.
Trump, la primul mandat, a câştigat electorat şi printre oamenii simpli, de la țară, cărora le-a promis că va relaxa regimul armelor de autoapărare, şi este ştiut că orice „cowboy” doreşte sa aibă armă.
Pe de altă parte, Obama a restricționat înarmarea, in timpul mandatului său.
Cu toate că cei de la țară l-au susținut pe Trump, după alegeri, nu au beneficiat de măsuri favorabile lor.
Românii spun că pe fondul tuturor acestor probleme, accentuate de apariția pandemiei Covid19, prost gestionată de Casa Albă, care a avut ca şef de campanie antiCovid pe ginerele lui Trump, şi pentru că nu şi-a onorat toate promisiunile electorale , actualul preşedinte va pierde alegerile. Unii, dimpotrivă, susțin că le va câştiga.
Statele republicane din sudul SUA, au relaxat măsurile antiCovid19, astfel că în ultimele zile a crescut numărul celor infectați cu 300%.
În statele democrate, sunt date statistici oficiale cu cele mai puține cazuri de boală.
Statul Illinois, de care aparține oraşul Chicago, nu este pro Trump, românii conservatori însă, probabil îl vor vota.
În timpul pandemiei , prin măsurile luate de Trump, s-au acordat ajutoare băneşti întregii populații: 1200 $ /adult şi 500 $/ copil. Dar tot românii afirmă că e inechitabil comparativ cu ceea ce au primit marile companii, care din sumele uriaşe nu au împărțit nimic angajaților.
În acest context, candidatul la Casa Albă, Joe Biden, democrat,un om al discursului elegant, fost vicepreşedinte în vremea lui Obama, cu o experiență politică de 35 de ani, are şansele lui pentru Casa Albă.
Părerea mea personală despre ce s-a petrecut:
-Nimeni nu are dreptul să fie călăul unui semen de-al său, indiferent ce fapte a comis, pentru că altfel te transformi într-un criminal oneros
-Ai dreptul la a-ți exprima PAŞNIC opiniile
-Viața contează în aceeaşi măsură pentru toate sufletele pământului, fie albe, negre, galbene, roşii…
-Este regretabil să transformi astfel de evenimente, în instrumente politice
-Niciodată, în ultimele decenii, conflictele politice nu au escaladat ca acum
Am redat păreri mai mult sau mai puțin obiective, pentru care nu mă judecați, eu doar am ascultat spusele semenilor mei.
GOD BLESS AMERICA!”
Domnița Ganea, Chicago, USA, iunie, 18, 2020
1 Comentariu
Felicitari Domnița si mult succes!