Numele popular al celei de-a patra luni a anului vine din limba latină, ,,aprilis” și poartă numele de Prier.
Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ,,Traistă-n băț”.
De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ,,Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere, iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte, etc.
Se mai spune despre luna aprilie că este o lună capricioasă, în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni și anume:
- Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri;
- Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă;
- Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs;
- Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger;
- Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.
Sursa text:
http://azm.gov.ro/datini-traditii-si-obiceiuri-populare…/
Photo credit: Arhiva CJC BN.
Postare propusă de Camelia Năsăudean – Referent Multimedia, Biroul Cultură Tradițională – Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.