Home » Dansatorii Ansamblului Folcloric ”Baltagul” din Monor, la Festivalul – Concurs ”Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România” din Cluj-Napoca.

Dansatorii Ansamblului Folcloric ”Baltagul” din Monor, la Festivalul – Concurs ”Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România” din Cluj-Napoca.

Publicat de Radu SÎRBU
448 Vizualizari

Grupul de dansatori al Ansamblului Folcloric „Baltagul” din Monor va participa duminică, 25 septembrie 2022, de la orele 15:00, la Festivalul – Concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca.

Asociația Folclorică „SOMEŞUL NAPOCA” organizează duminică, 25 septembrie 2022, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, Festivalul – Concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România”. Evenimentul este finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și cofinanțat de Consiliul Județean Cluj și Ministerul Culturii.
Devenit național, festivalul este destinat formațiilor tradiționale și „jucăușilor” amatori – feciori, tineri căsătoriți și în vârstă, de toate etniile conlocuitoare, care se vor întrece în fața unui juriu de specialitate: coregrafi, profesori coregrafi și muzicologi, acompaniați de formații instrumentale tradiționale. Premiile se vor da în funcție de autenticitatea repertoriului, impresia artistică și stilul de joc, portul popular și calitatea acompaniamentului.
Potrivit președintelui Asociației Folclorice „SOMEŞUL NAPOCA”, Dr. Dejeu Zamfir, manifestarea își propune să încurajeze promovarea valorilor patrimoniului cultural imaterial UNESCO. Amintim că „Jocul Fecioresc din Transilvania” a fost înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO în anul 2015. Însă, în cadrul festivalului, s-a lărgit sfera acestui gen folcloric cu Jocul Bărbătesc de pe tot cuprinsul țării.
Festivalul are ca scop promovarea și revitalizarea unor tipuri de Joc Fecioresc tradițional (la care se bate pe picior): Feciorește de bâtă (Haidăul), Feciorește rar (Târnăveană), Feciorește des, Bărbunc din Ardeal, Feciorește mixt (Plimbată rară, Bătută și Feciorească) din Sudul Transilvaniei, Călușerul și Romana de la Orăștie, Ardeleană feciorește din Bihor, Sorocul bănățean, precum și a Jocurilor Bărbătești (la care se bate în pământ): Feciorește de sărit (Fecioresc din Maramureș, De sărit din Lăpuș, Roata feciorilor din Oaș), Brâuri din Muntenia (Brâul din Muscel, Brâul pe șase), Oltenia (Brâuleț, Alunelul, Trei păzește, Galaonul), Transilvania (Brâul ăl mare, Brâul fetelor), Moldova (Corăghiasca) Banat (Brâul bătrân) și Bătute din Moldova.
Totodată, festivalul își propune și punerea în evidență a celor mai buni «jucăuși».
La ediția din acest an a Festivalului – Concurs „Jocul Fecioresc și Bărbătesc din România” participă formații din județele: Alba, Bistrița-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Olt, Satu Mare și Vrancea.
Festivalul va fi prezentat de Laura Ciupeiu, iar accesul publicului la eveniment este liber.
Invitați în spectacol: Ansamblul „Tradiții” SOMEȘUL NAPOCA al USAMV Cluj-Napoca și Formația de Jocuri Tradiționale din Frata (județul Cluj), câștigătoarea premiului I la prima ediție a festivalului, din anul 2020.
Invitat special: Dr. GRIGORE LEȘE, etnomuzicolog, realizator TV – președintele juriului.
Photo credit: Smaranda Mureșan (fotografii din arhiva personală).
Sursă text: Zamfir Dejeu, Pagina Oficială de Facebook.
Material îngrijit și postare propusă de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIE 0784 832 575