Home » Horațiu Pașca înlocuit cu Florentin Pera?! Déjà vu

Horațiu Pașca înlocuit cu Florentin Pera?! Déjà vu

Publicat de Radu SÎRBU
772 Vizualizari

Pe la colțul străzii, se aude că astăzi va fi anunțat noul antrenor al echipei de handbal Gloria Bistrița. Horațiu Pașca va fi înlocuit cu Florentin Pera. Cică aceste discuții s-au purtat în Grecia, acolo unde a fost prezentă echipa națională a României.

Această mutare îmi aduce o senzație de déjà vu.

Nu mi se pare normală această schimbare, din mai multe motive. În primul rând, eu sunt adeptul continuității, ca unui antrenor să i se acorde un ciclu de 4 ani, să poată să-și pună în practică ideile. Pașca a fost adus acum un an și jumătate, tocmai când jocul cu Rassmusen nu mergea, ca să redreseze jocul echipei. Cu el antrenor, echipa a terminat pe locul 3 în campionat, în condițiile în care la linia de 9 metri avea la dispoziție doar 3-4 jucatoare. Echipa s-a calificat în cupele europene, iar transferurile făcute ne făceau să visăm la mai mult decât până acum. În actualul sezon jocul nu a încântat, este adevărat că s-au pierdut 2 meciuri care trebuiau câștigate. Dar … doar antrenorul este de vină că jocul suferă? Jucătoarele care au intrat pe teren nu au nicio vină? Team managerul nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase?

În al doilea rând, tratativele cu Pera (noul antrenor) s-au purtat în Grecia. Oare nu a fost premeditată această înlocuire? Oare nu s-a așteptat un pas greșit a lui Pașca, iar când acesta a fost făcut, imediat a apărut soluția de înlocuire. Echipa este pe locul 5, jocul nu încantă, dar oare numai antrenorul trebuie găsit țap ispășitor?

Uităm prea repede realizările lui Horațiu Pașca? Acesta a preluat o echipă de divizie, care nu avea obiective, a dus-o în ligă. A obținut de doua ori locul 3 în campionat. A fost antrenorul care a avut “ochi” pentru a le vedea și a le lansa în handbalul mare pe Szilvia Szabo, Maria Țanc, Noemi Mezei. Unii poate își mai amintesc chiar de Alexandra Lup. El este antrenorul care le-a adus la echipă pe Natalia Nosek și Seynabou Mbengue Rodríguez, două jucătoare de care nu auzise multă lume, doi interi dreapta cum nu a mai avut Bistrița niciodată. Pașca este antrenorul care a avut inițiativa de a crea această piramidă a handbalului bistrițean, numită Gloria Junior. În scurtă vreme vom auzi în handbalul mare de jucătoare precum Nerea Harosa, Ștefana Pașca, Adina Atanasevici, dar și multe altele, iar o parte din merit i se datoarează și lui.

În al treilea rând, schimbarea unui antrenor, după doar 6 etape, pune în balanță plusurile și minusurile acestei mișcări. La plusuri, doar faptul că noul antrenor își poate face singur lista de transferuri pentru următorul sezon. Va face acesta ca jucătoarele să-și dea sufletul pe teren acum, să fie mai eficiente la finalizare? Dacă da, atunci de ce acestea nu au făcut-o și în meciul cu Rapid?
La minusuri, înlocuirea unui antrenor la început de sezon o văd ca pe o agitație inutilă. Oare nu era corect ca la începutul sezonului să i se spună lui Pașca “indiferent de locul ocupat în clasament, nu ți se va propune un alt contract pentru următorul sezon, așa că lista de transferuri va fi facută de altcineva”?

În al patrulea rând, doar pentru ce a facut Pașca pentru handbalul bistrițean, dacă tot se vrea înlocuirea lui din funcție, nu ar fi fair-play să i se propună o alta? De exemplu, director tehnic (ce dacă vine antrenorul echipei naționale?), ori șeful centrului Gloria Junior. Team manager, consultant, orice funcție în cadrul clubului, dar să nu uităm ce a facut Pașca pentru handbalul bistrițean, să nu fie aruncat ca o haină second hand.

Încă nu s-a făcut anunțul de “reziliere pe cale amiabilă”, dar Pașca va avea mereu un loc în inimile suporterilor, a celor care susțin echipa la bine și la rău.

Mulțumim Horațiu Pașca, mulțumim că aduci handbalul bistrițean la loc de cinste!

OCTAVIAN MOLDOVAN

STIRI - NOUTATI SIMILARE

2 Comentarii

Gavrila N. Moldovan 16 octombrie 2023 - 13:08

In sport, în special în fotbal și hadbal, antrenorii trebuie să înțeleagă că valoarea lor e ca la jocul miresei… acea flacără se stinge încet iar fostul mire se uită și peste gard la vecina cu „găina mai grasă”. După plictiseala și letargia de acuma se simte nevoia unui șoc la echipă, benefică sau nu, rămâne de văzut.

Raspunde
Gavrila N. Moldovan 16 octombrie 2023 - 13:11

Erată-handbal!

Raspunde

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"