Home » În 2024, catolicii vor sărbători Paștele pe 31 martie, în timp ce ortodocșii pe 5 mai!

În 2024, catolicii vor sărbători Paștele pe 31 martie, în timp ce ortodocșii pe 5 mai!

Publicat de Radu SÎRBU
1061 Vizualizari

Învierea Domnului – Sfintele Paşti, este cel mai mare praznic al Bisericii lui Hristos iar anul viitor credincioșii ortodocși și cei catolici vor sărbători Paștele la date diferite. Biserica Catolică se raportează la echinocţiul de primăvară după calendarul gregorian, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian (pe stil vechi).

Deşi este cea mai importantă sărbătoare creştină, Paştele catolic şi cel ortodox nu cad în aceeaşi zi decât rareori (aşa cum s-a întâmplat în 2022 şi se va mai întâmpla în 2025 sau în 2028).

Practic, Paştele catolic poate cădea în luna martie sau aprilie şi niciodată în luna mai, în timp ce Paștele ortodox poate cădea în aprilie sau mai şi niciodată în martie.

În 2024 decalajul este unul uriaș în condițiile în care foarte des era distanța de doar o săptămână între Paștele catolic și cel ortodox. Astfel, anul viitor catolicii vor celebra Paștele pe data de 31 martie iar ortodocșii tocmai pe 5 mai!

La ortodocși, zilele libere de Paște vor fi legate de sărbătoarea de 1 mai (într-o miercuri), astfel că minivacanța aferentă va fi una de 6 zile!

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"