Home » Marius Harosa, avocatul originar din Năsăud, în echipa internațională prin care România a câștigat procesul Roșia Montană de la Washington

Marius Harosa, avocatul originar din Năsăud, în echipa internațională prin care România a câștigat procesul Roșia Montană de la Washington

Publicat de Radu SÎRBU
1361 Vizualizari

În ciuda tuturor previziunilor sumbre, România a câștigat în dosarul Roșia Montană în care Gabriel Resources cerea despăgubiri de aproximativ 6,7 miliarde de dolari, potrivit Curţii de Arbitraj Internaţionale a Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din Wahington, transmite Hotnews.ro. Astfel, Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO.

Decizia a fost anunțată inițial aseară de către premierul Ciolacu, după săptămâni întregi în care din partea Guvernului au fost transmise semnale cum că România ar putea să piardă procesul și să fie obligată la penalități uriașe.

Conform documentului prin care s-a comunicat hotărârea, decizia a fost luată cu majoritate și stabilește inclusiv o serie de daune pe care compania Gabriel Resources va trebui să le plătească României, sume de bani care țin de cheltuielile de judecată. În total este vorba de circa 1,1 milioane de euro, 30,3 milioane de lei și 0,928 milioane de dolari.

Totodată, conform deciziei, Gabriel Resources trebuie să mai plătească circa 1,4 milioane de dolari pentru costurile procesului de arbitraj. Decizia este definitivă și executorie.

Din echipa de avocați care a obținut această strălucită victorie pentru România a făcut parte și Marius Harosa de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, un respectat avocat originar din orașul Năsăud. Mai precis, Marius Harosa a fost parte din echipa internațională de avocați ai comunității locale și ai ONG Alburnus Maior, Greenpeace si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, care au participat la procesul de la Washington , ca amicus curiae, intervenind în proces, cu apărări care au ajutat Statul Român.

Vă anunț cu mândrie că România a câștigat procesul la ICSID cu Gabriel Corporation !!!!! Este una dintre cele mai mari bucurii și victorii, în urma unei lupte de aproape 20 de ani !!!”, a scris Marius Harosa astă-noapte pe rețeaua Facebook.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"