Home » Primarul Ionel Ropan a deschis noi șantiere pentru modernizarea comunei Petru Rareș, pregătită în a deveni un pol de dezvoltare a zonei

Primarul Ionel Ropan a deschis noi șantiere pentru modernizarea comunei Petru Rareș, pregătită în a deveni un pol de dezvoltare a zonei

Publicat de Radu SÎRBU
1066 Vizualizari

Aflat la primul mandat în fruntea comunei Petru Rareș, primarul Ionel Ropan are mult aplomb și optimism de a duce la îndeplinire crezul său, și anume: de a transforma unitatea administrativ teritorială într-un pol de dezvoltare pentru zona de vest a județului Bistrița-Năsăud, foarte aproape de limita cu județul Cluj.

Vineri, 19 octombrie, fix la trei ani de la depunerea jurământului de primar, Ionel Ropan ni s-a adresat direct și șugubăț imediat ce i-am trecut pragul biroului său: ”Mult a fost de lucru pe la noi și…mult a mai rămas, însă facem eforturi constante și, firește, realizările nu întârzie să apară!”

De fapt, lista realizărilor din ultimii trei ani pentru comuna Petru Rareș este impresionantă. Asfaltările unor drumuri de interes local atât în satul Reteag cât și în satul Bața, lucrările de amenajare a curții Căminului Cultural din satul Reteag, construirea unui teren de sport cu gazon sintetic și împrejmuirea curții Școlii Gimnaziale ”Ion Pop Reteganul”, construirea de capele la Reteag și Bața, inclusiv amenajarea drumului de acces și de darea în folosință a unor alei pietonale, începerea cadastrului general al comunei sunt câteva din investițiile puse în practică de primarul Ionel Ropan iar acum aproape de finalizare sunt lucrările de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare.

Lungimea aproximativă a conductelor de apă care au fost construite în extinderea rețelei existente este de 11.2 kilometri iar cea a conductelor de canalizare care au fost implementate pentru extinderea rețelei existente este de circa 25 kilometri, cu tot ce implică acestea și aici mă refer la sute de cămine de racord sau de vizitare, dar și la stații de pompare a apei uzate. Acest proiect vast are termen de finalizare la începutul primăverii anului viitor.

În derulare mai sunt și lucrările de asfaltare a circa 3 kilemtri de drumuri, cu finanțare de la bugetul local.

În ceea ce privește cadastrarea comunei, ne aflam în stadiul rezolvării ultimelor contestații în vederea depunerii întregii documentații la OCPI pentru eliberarea extraselor de Carte Funciară.

Totodată, mai avem în derulare un proiect important prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) destinat dotării laboratoratorului de informatică de la școală cu o serie de echipamente moderne și necesare pentru desfășurarea optimă a procesului educațional. Pe de altă parte prin Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS) am reușit să implementăm și componenta de reducere a abandonului școlar prin acordarea unei mese calde elevilor.

Tot legat de învățământ, suntem avansați cu lucrările la școala din satul Bața de înlocuire a șarpantei clădirii, construirea de grupuri sociale cu acces din interior, precum și amenajarea unor alei pietonale și pavarea curții.

Pot să vă mai spun că, în cursul săptămânii viitoare, se va preda proiectul tehnic prin Programul Național de Dezvoltare Locală ”Anghel Saligny” în vederea eliberării autorizației de construire pentru asfaltarea a peste 5,2 kilometri de drumuri și construirea unui pod peste pârâul Valea Mare din Reteag, cu speranța ca în maxim o lună de zile să fie semnat ordinul de începere al lucrărilor.

Până la sfârșitul acestui an vom finaliza ”la roșu”construcția capelei din Retag-Poieni iar o altă veste bună este legată de începerea în curând a modernizării și dotării dispensarului medical, licitația aferentă având loc recet, mai precis pe 10 octombrie, în cadrul unei investiții derulate prin Compania Națională de Investiții.

În ceea ce privește ca planuri de viitor, suntem în faza finală de depunere a proiectului ”Modernizare a lotului 3 de străzi în comuna Petru Rareș”, cu fonduri europene, implmentarea acestui proiect făcând ca 99 la sută din intravilanul comunei să aibă asfalt. De asemenea, printr-un parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală ”Ținutul Haiducilor” dorim să construim o piață agroalimentară ce estimăm că va fi finalizată până în 2025. Vom continua să ne zbatem pentru introducerea gazului metan, estimările noastre că acest proiect major pentru întreaga noastră comunitate să fie funcțional în următorii 3-4 ani. În fine, comuna Petru Rareș va beneficia nu peste mult timp de o stație de pompieri militari care va acoperi comuna și zonele adiacente”, a ținut să treacă în revistă primarul Ionel Ropan.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"