Home » Se împlinesc 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, poetul nepereche legat indisolubil de Năsăud prin Veronica Micle

Se împlinesc 131 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, poetul nepereche legat indisolubil de Năsăud prin Veronica Micle

Publicat de Radu SÎRBU
752 Vizualizari

Astăzi, se împlinesc 131 de ani de la trecerea în eternitate a poetului nostru naţional, Mihai Eminescu, jurnalist şi prozator, ales post-mortem membru al Academiei Române. Eminescu a fost supranumit „luceafărul poeziei româneşti” şi a rămas cel mai important reprezentant al romantismului din literatura română, un remarcabil erudit şi militant activ pentru dreptul la existenţă naţională a poporului român.

Născut la data de 15 ianuarie 1850, la Botoșani, poetul a murit la 15 iunie 1889, la vârsta de 39 de ani, în Bucureşti. „Luceafărul poeziei româneşti” fiind înmormântat în capitala României, la Cimitirul Bellu.

Rezonanța numelui lui Eminescu are o reverberație aparte în Năsăud, orășelul care i-a dat-o pe cea cu care poetul va scrie una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale acestui neam: pe Veronica Micle.

Iubita, muza și îngerul lui, nu a putut suporta durerea de a-l pierde pe poetul nepereche. Odată cu dispariția lui Mihai, sensul vieții Veronicăi s-a pierdut în neant. Tot ce o ținea în picioare fusese iubirea lui. Fără el era lipsită de scop, dărâmată. Din doliu a intrat într-o puternică depresie. Și-a premeditat sinuciderea, la fix 50 de zile de la moartea lui, la mânăstirea Văratec. S-a stins și ea din viață la data de 4 august 1889. Avea 39 de ani.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"