Home » Starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile în România

Starea de urgență a fost prelungită cu 30 de zile în România

Publicat de Radu SÎRBU
1515 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, astăzi – 14 aprilie 2020, că a emis decretul de prelungire a stării de urgență pe teritoriul României pentru încă 30 de zile.

Iohannis a spus că nu a trecut pericolul și nu se pune problema unei „relaxări a restricțiilor”.

„Am emis azi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe tot teritoriul României. (…) Pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor, cum văd că cer cu inconștiență unii politiceni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopulare spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul sanitar”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă.

Șeful statului a adăugat că prin decretul semnat marți, de prelungire a stării de urgență, se pot plafona prețurile medicamentelor.

„Se pot plafona prețurile la alimente de strictă necesitate, medicamente, utilități. (…) Am adăugat în drecet o mențiune specială dacă se va constata o scădere a prețurilor la energie: în acest caz, guvernul va lua măsurile necesare ca scăderile să se reflecte în prețuri”, a spus Klaus Iohannis.

Decretul menționează și că școlile rămân închise, suspendându-se toate activitățile didactice care presupun prezența fizică.

Iohannis a mai spus că termenele de preaviz în cazul personalului sanitar și în apărare se suspendă pe durata perioadei de urgență. De asemenea, a menționat că un alt domeniu din decret este protejarea suplimentară a unor categorii vulnerabile. „E interzisă încetarea sau suspendarea activității centrelor pentru copii și adulți, pentru vârstnici, precum și pentru alte categorii vulnerabile. E însă permis ca aparținătorii să îi poată transfera la domiciliu dacă își asumă că au condiții corespunzătoare”, a spus șeful statului.

Iohannis a făcut apel la românii care nu cred că lucrurile sunt grave. „Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și ignoră reglementările: nu păcăliți instituțiile, vă păcăliți singuri, pe cei dragi, pe care îi puneți în pericol, copii și părinți. Orice pas făcut dincolo de liniile trasate de reglemntări poate însemna îmbolnăvirea voastră și a celor dragi. Nu îi expuneți pe cei de lângă voi. Fiți responsabili și solidari”, a mai spus Iohannis.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"