Home » Suspendarea primarului Ioan Szabo, pe motiv de incompatibilitate ANI, furtună într-un pahar cu apă. Edilul rămâne primarul comunei Șanț întrucât dreptatea e de partea lui

Suspendarea primarului Ioan Szabo, pe motiv de incompatibilitate ANI, furtună într-un pahar cu apă. Edilul rămâne primarul comunei Șanț întrucât dreptatea e de partea lui

Publicat de Radu SÎRBU
5670 Vizualizari

Inginerul Ioan Szabo, primarul comunei Șanț, declarat incompatibil, printr-o hotărâre definitivă, de Înalta Curte de Casație și Justiție, are o cale de atac extraordinară, prin care poate cere revizuire, mai exact suspendarea hotărârii ÎCCJ.

Pe 11 decembrie 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat sentința definitivă și irevocabilă în dosarul în care se judeca decizia Agenției Naționale de Integritate de declarare ca incompatibil a primarului Ioan Szabo, cu funcția de membru al consiliul de administrație al școlii din Șanț, în mandatul trecut, mai precis în perioada 2012-2016.

Acum, în ajutorul lui Szabo vine situația legislativă cu o nouă nuanță, din cauza apariției unei legi care modifică legea 161/2003, situația juridică schimbându-se radical. Concret: din punct de vedere legal, din cauza apariției legii 59/2019, starea de incompatibilitate este mult mai clar definită, ea acționând strict asupra mandatului la care face referire decizia ANI. Altfel spus, Ioan Szabo a ocupat funcții incompatibile: cea de primar și cea de membru al CA al unei școli. După o logică juridică, starea de incompatibilitate declarată acum definitiv face ilegal mandatul ocupat ulterior raportului ANI. Dar nu exsită niciun efect juridic practic.

Un jurist pe care l-am consultat astăzi ne-a precizat că, potrivit legilor actuale, Ioan Szabo nu trebuie nici să-și dea demisia, nici să fie demis, și mai mult de atât, nu există niciun temei legal care să îl împiedice să candideze la apropiatele alegeri locale.

Oricum, decizia ICCJ în cazul lui Szabo a fost neașteptată în condițiile în care există și un alte context legislativ al speței, și anume: Legea 1 din 2011 stabilea (art 96, alineatul 2, litera a, în forma existentă până în anul 2014) că din consiliului de administrație al liceelor și școlilor gimnaziale va face parte ”un reprezentant al primarului”. Ambiguitatea formulării a permis ANI să constate starea de incompatibilitate conform Legii 161/2003, articolul 87, alin 1, litera d. Ulterior, prin OUG 49 din iunie 2014, legea a fost modificată și sintagma ”un reprezentant al primarului” este înlocuită cu ”primarul sau un reprezentant al primarului” consfințind fără dubiu legalitatea participării primarilor în consiliile de administrație ale unităților de învățământ menționate”.

Peste toate atacurile și neadevărurile care s-au spus pentru un om vrednic de funcția sa, primarul Ioan Szabo rămâne unul dintre cei mai iubiți primari din Bistrița-Năsăud, atât pentru realizările sale cât și pentru măsurile sale de protecție socială la nivelul unei comunități a județului nostru: lemne de foc gratuite pentru bunici, lemne de construcții gratuite pentru tineri, burse de merit pentru elevi și studenți fiind exemple elocvente în acest sens.

P.S. Acest articol este asumat de autor.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

1 Comentariu

cetățean năsăudean 2 februarie 2020 - 09:41

Expresia „Edilul rămâne primarul comunei Șanț întrucât dreptatea e de partea lui” mi se pare nepotrivită privind separarea puterilor în statul de drept, respectiv legislativă, executivă și judecătorească. Presa are rolul său bine definit. In final primarului i s – a pus „ceară pe schiuri” și este istorie. Aviz amatorilor, nimeni nu este mai presus de lege. Să auzim de bine.

Raspunde

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"