Home » Tradiția Lăsatului Secului prezentată de Centrul Județean pentru Cultură

Tradiția Lăsatului Secului prezentată de Centrul Județean pentru Cultură

Publicat de Radu SÎRBU
982 Vizualizari

Mâine, 15 martie, se intră în Postul Paștelui iar ziua premergătoare acestui mare post este cunoscută în popor drept cea a Lăsatului Secului. Despre tradiția Lăsatului Secului, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud spune că este ultima zi a câșlegilor de iarnă, este ziua ce precede Postul Mare, un epilog festiv-sărbătoresc al perioadei care acum se încheie.

Oamenii căutau din vreme ca lăsatul secului să fie petrecut cât mai bine, cu mâncare și băutură din belșug și chiar muzică. Momentul pregătitor pentru această zi începea de sâmbătă, când femeile se întreceau să coacă pâine, să facă plăcinte, să pregătească bucate alese.

Postul Mare este perioada de 7 săptămâni, marcată de interdicții culinare, lipsită de petreceri și distracții, perioada de penitență ce prefațează sărbătoarea centrală a calendarului creștin Paștile, segment al calendarului, sinonim cu Păresile. Inițial Postul Mare era de 40 zile, ulterior mărindu-se prin adăugarea Săptămânii Patimilor. Postul Mare, care debutează cu Spolocania sau Lumea curată, cuprinde multe sărbători și acte ritualice specifice, de factură creștină, dar și cu reminiscențe precreștine”, prezintă Cristina Bălan, referent de specialitate – Muzică, Serviciul Cultură Tradițională din cadrul Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"