Home » 30 de ani de astrism în Țara Năsăudului, marcați în Adunarea Generală a Despărțământului condus de profesorul Ioan Seni

30 de ani de astrism în Țara Năsăudului, marcați în Adunarea Generală a Despărțământului condus de profesorul Ioan Seni

Publicat de Radu SÎRBU
1707 Vizualizari

De 30 de ani, o mână de oameni din orășelul academicienilor, în frunte cu profesorul de istorie Ioan Seni, continua să redea Năsăudului cinstea de a pastra vie flacăra culturii, istoriei și limbii romane într-un colț de țară binecuvântat de Dumnezeu, lumina izvorâtă din creuzetul secularei Asociatiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Roman (ASTRA). Onoranta misie a fost reafirmată, astăzi, în cadrul Adunării anuale a Despărțământului de pe meleagurile lui Rebreanu și Coșbuc, unul dintre cele mai reprezentative și active structuri ale importantului for cultural românesc ce-și are sediul la Sibiu.

Deschiderea manifestărilor a avut loc la ora 9.00, la Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud. Cu acest prilej au fost vernisate expoziții de pictură (autor: Nechita Bumbu), de fotografie (Ovidiu Maghiar) și de etnografie (Gheorghe Nechiti), iar profesorul Mircea Daroși a făcut o prezentare a ultimului număr al revistei ”Astra Năsăudeană”.

De la ora 10.00, ședință propriu-zisă a fost găzduită în sala mare de festivități a Primăriei, cuvântul de întâmpinare fiind adresat de primarul Mircea Romocea. Au conferențiat prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președinte al Senatului UBB Cluj-Napoca – ”Personalități ale ASTREI Năsăudene în organizarea și dezvoltarea Universității Daciei Superioare”; prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta – ”Intelectuali și artiști îmbisericiți”. Un omagiu Astrei Năsăudene a fost adus de rapsodul Grigore Guzu din Poiana Ilvei.

Apoi, profesorul Ioan Seni a acordat diplome de excelență și a făcut o trecere în revista a acțiunilor realizate în anul 2019, acțiuni efectuate în colaborare cu despărțăminte din țară și din afara granițelor țării, cu diferite societăți culturale, autorități locale ori mass-media. Totodată, a fost anunțat și programul de activitate pe anul în curs. Sărbătoarea a fost completata de un program artistic special, susținut de profesioniști consacrați și astriști talentați, în cadrul mesei festive de la restaurantul „Someșul”.

Asociațiunea Transilvana pentru Literatura și Cultura Poporului Roman (ASTRA) a fost fondată în 1861 (în perioada 23 octombrie – 4 noiembrie), la Sibiu, din inițiativă a 176 de cărturari transilvăneni, în frunte cu prelații Bisericilor Ortodoxa și Greco-Catolica. Despărțământul Năsăudean a fost înființat pe 21 august 1881, de un grup de profesori, în frunte cu Constantin Moisil, acesta fiind ales și primul președinte al Despărțământului. Desființat în vremea regimului comunist, Despărțământul Năsăudean al ASTRA a fost reînființat în 1990, prin grija unor dascăli de pe Valea Someșului conduși de profesorul Ioan Seni.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"