În vremea lui Internet-Vodă, elevii au cam uitat să facă sport. Acum, când totul e la un click distanță, mai mult la modă sunt întrecerile pe console, decât competițiile adevărate – în aer liber. În acest context, ”al globalizării”, am dorit să ștergem praful de pe performanțele adevărate ale sportului școlar năsăudean, una, istorică, înregistrându-se acum exact 55 de ani, în primăvara lui 1968, atunci când Liceul ”George Coșbuc” din Năsăud, a câștigat trei din cele patru titluri posibile la juniori și școlari, în Regiunea Cluj.
Chiar a fost o performanță unică, în timpurile în care chiar că se făcea sport iar faptul că, echipele de handbal ale unui liceu dintr-un orășel de provincie ”au ras” cam tot ce se putea într-un areal ce avea capitala la Cluj-Napoca, e un deziderat imposibil în zilele de astăzi.
Antrenate de reputatul profesor Horia Ștefănescu, acele trei formații reunite sub titulatura de ”Voința” (asociația sportivă a liceului năsăudean a avut denumirea de ”Voința”) au reușit să ia fața unor echipe cu pretenții mult mai mari.
Avem plăcerea și de ilustra minunatele aduceri aminte, cu campionii de atunci, în fapt cele două echipe de școlari, la fete și băieți. Și cum sexul frumos are întâietate mereu, prezentăm numele celor care au făcut performanță sportivă școlară, la Năsăud, acum o jumătate de secol: rândul de sus, de la stânga la dreapta: Catarig Beticuța, Rus Floarea, profesorul Horia Ștefănescu, Oprea Maria, Burza Viorica, Gorgan Maria; în timp ce pe rândul de jos, tot de la stânga la dreapta, se află: Mureșan Maria, Epure Doina, Spermezan Rodica, Roșca Maria, Gălan Virginia, Țârcă Raveca.

În fotografia băieților, avem exact în aceeași așezare, cu: Radu Șteopan, Gheorghe Bodea, Iuliul Deldelegan, Ion Moldovan, Vasile Spermezan, Radu Șteopan (pe rândul de sus), Teodor Oprea, Gheorghe Cebanu, Tiberiu Pop, Iosif Domocoș, Mircea Crișan (pe rândul de jos).

Ne-am făcut, astfel, o datorie de onoare pentru cei care au făcut cinste Năsăudului, printr-o realizare care, din păcate, la cum se îndreaptă societatea, nu va mai putea fi egalată niciodată.
1 Comentariu
Mult stimate d-le Radu Sîrbu,
Cu tot realul respectul pentru prestația Dv. , ca jurnalist , această postare mi-a adus bucuria revederii unor foști elevi ce-au făcut și sport , dar și carte . Regret însă eroarea în care numele meu , autorul/creatorul unic al acestor echipe a fost, eronat menționat drept Leonida Ștefănescu, eu fiind mereu Horia Ștefănescu. Cu echipele d-lui Leonida, un reputat fost Inspector Școlar , am jucat de două ori: prin 1969/70, la Prundu Bargaului, în cadrul unei acțiuni județene cu iz politic, învingând cu 21:9 , majoritatea fiind dintre cei din poza color, și în 2001, la Piatra Fântânele, cu ocazia inaugurării cabanei LPS, invitat chiar de dânsul, care atunci era directorul LPS/CSS iar eu cumulăm funcția de profesor la LPS și lector univ. în Cluj; din nou, am câștigat cu 13:7 , invitarea dovedindu-se neinspirată pt acest moment festiv la care au fost invitate importante personalități locale , precum și din alte județe.
Așa, cum v-am promis, curând vă voi transmite tot ceea ce am despre sportul din Năsăud, inclusiv cote importante din arhive și fotocopii din presă și alte publicații oficiale. La fel voi face și cu cele de la Bistrița, unde am preluat conducerea CSS aflată după locul 200, în clasamentul pe unități sportive și am predat-o în primele 10 ( precedată doar de mari cluburi cum ar Steaua, Dinamo, Rapid, ș.a.) , având un rol decisiv în plasarea Bistriței pe locul 6, înaintea tututor orașelor ardelene, inclusiv Clujului !
P.s. Confuzia, sesizată mie de persoane cunoscute Dv.(Domocos Iosif, Sava Sorin, ș.a. ) , mi-a creat unele surprize neplăcute.