Home » Colindatul de ceată bărbătească din Monor, inclus în Patrimoniul UNESCO

Colindatul de ceată bărbătească din Monor, inclus în Patrimoniul UNESCO

Publicat de Radu SÎRBU
137 Vizualizari

Marele Premiu și Trofeul Festivalului „În Grădina Raiului”, eveniment desfășurat zilele trecute la Bistrița, a fost obținut de colindătorii Ansamblului Folcloric „Baltagul” din Monor, reprezentația lor având în centru colindatul de ceată bărbătească, element de patrimoniu cultural imaterial inclus, din anul 2013, pe Lista Reprezentativă UNESCO.

Colindul lor de la casa gazdei, intrarea cu bucinul, strigăturile, urările de bine adresate gazdei și colinda fetei, „Măriuca”, le puteți asculta aici, postate pe pagina oficială de YouTube a celor de la Radio de BiNe: https://www.youtube.com/watch?v=FVDv9GDvLgc.
Video credit: Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Radio de BiNe.

Filmarea face parte din cadrul emisiunii „Educație de BiNe”, realizată de Geta Ionele, având ca temă „Educația pentru patrimoniul cultural imaterial”, invitată fiind domnișoara etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Biroul Cultură Tradițională.

Întreaga emisiune poate fi urmărită pe YouTube, pe pagina oficială Radio de BiNe.
În cadrul acesteia s-au abordat subiecte importante legate de tradițiile și obiceiurile de Crăciun prezente în satul românesc de ieri și de astăzi, dar s-a evidențiat, mai ales, importanța „Colindatului de ceată bărbătească”, element de patrimoniu cultural imaterial inclus pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO.

Text postare realizat de etnolog drd. Smaranda Mureșan, cercetător științific, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIA MESAGER24.RO