Home » Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud în colaborare cu UAP – filiala Tulcea, vă invită la expoziția cu păpuși de autor a artistei 𝗘𝗹𝗲𝗻𝗮 𝗢𝗿𝗯𝗼𝗰𝗲𝗮, intitulată 𝑬𝑪𝑳𝑬𝑪𝑻𝑰𝑪 𝑫𝒐𝒍𝒍𝒔

Complexul Muzeal Bistrița – Năsăud în colaborare cu UAP – filiala Tulcea, vă invită la expoziția cu păpuși de autor a artistei 𝗘𝗹𝗲𝗻𝗮 𝗢𝗿𝗯𝗼𝗰𝗲𝗮, intitulată 𝑬𝑪𝑳𝑬𝑪𝑻𝑰𝑪 𝑫𝒐𝒍𝒍𝒔

Publicat de Radu SÎRBU
352 Vizualizari

Evenimentul va avea loc la Casa Argintarului, din Str. Dornei, nr. 5, în ziua de 27 octombrie, ora 13.00.

Expoziția personală, semnată Elena Orbocea cuprinde păpuși de autor, realizate în totalitate manual. Colecția este împărțită în două secțiuni: 7 păpuși ce fac parte din ciclul ”Păpușile Dobrogei”, fiind inspirat din spațiul multietnic nord-dobrogean. Cât despre cea de-a doua secțiune, alcătuită din 3 păpuși, putem spune că vin din sfera fantasticului.

Numărul inițial al păpușilor etnice, 14, nu este ales întâmplător, ci este bine știut faptul că Tulcea, orașul aflat la porțile Deltei Dunării, este un spațiu cosmopolit, unde viețuiesc în armonie paisprezece etnii. Ca locuitor al acestui oraș, este imposibil să nu sărbătorești laolaltă: Crăciunul pe noul rit, Crăciunul pe vechi rit, Paștele catolic, Bairamul turcesc, Hanukkah evreiască, să nu ai un vecin grec, un coleg de serviciu ucrainean, un prieten tătar, un lipovean de la care să cumperi pește, un aromân de la care să iei brânză, să ceri rețeta de baclavale unei turcoaice iscusite sau să aprinzi o lumânare la biserica armenească.

Elena ORBOCEA este licențiată a Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, Facultatea de Litere și are un master la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, Facultatea de Arte. Este membră a U.A.P.R- Filiala Tulcea și membră a UNITER.

Timp de 18 ani a fost conservator la Muzeul de Artă din Tulcea, apoi 14 ani a lucrat ca secretar literar la Teatrul ”Jean Bart” Tulcea, iar, în prezent, este profesor de pictură la Școala Populară de Artă dinTulcea. Proiectul ”Păpușile Dobrogei” a fost unul ambițios pentru ca a vrut să aducă în prim plan oamenii și spațiul mirific din care își trage rădăcinile, într-un mod documentat. A vrut, de asemenea să arate că păpușa nu este doar un obiect ludic, ba chiar să reamintescă faptul că ea a avut un rol extrem de important încă din vremuri străvechi. Și pentru a aduce un ultim argument în acest sens, a mărturisit că, născându-se într-un loc atât de pitoresc, de cosmopolit, unde oameni de etnii și de confesiuni diferite trăiesc într-o aproape idilică armonie a simțit nevoia să întoarcă acest frumos.
Expoziția a fost itinerată: la Madrid, la Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti” București și încă o data la București, la ROMEXPO, la Muzeul Civilizației Urbane, Brașov, la Tulcea de patru ori, la Constanța de două ori, la Carei, la Zalău, la Castelul Bran, la Bruxelles și acum la Bistrița.
Vă învităm, așadar, să pătrundem în universul candorii, al copilăriei, să cunoaștem diversitatea etnică din sud – estul țării și nu în ultimul rând, să luăm contact cu această formă de artă încă neexplorată și mai puțin valorificată în România.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"