Home » DJ 172 s-a transformat într-un drum modern. Se circulă ca-n palmă de la Cociu, prin Mocod, spre Zagra! Soluţii inovative găsite de profesioniștii de la ”Frasinul”, în premieră națională

DJ 172 s-a transformat într-un drum modern. Se circulă ca-n palmă de la Cociu, prin Mocod, spre Zagra! Soluţii inovative găsite de profesioniștii de la ”Frasinul”, în premieră națională

Publicat de Radu SÎRBU
208 Vizualizari

În cursul zile de astăzi, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, directorul general Marcel Boloş de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Ciprian Kecskes Simionca, primarii Nicoale Moldovan (Beclean), Ioan Bob (Şintereag), Nicolae Buşcoi (Zagra), viceprimarul Alexandru Blaga (Nimigea), împreună cu staff-ul de conducere al firmei executante – ”Frasinul” din Anieș, specialişti de la Drumurile Judeţene și proiectanți au participat la recepeţia de la finalul lucrărilor de modernizare a DJ 172, cale ce se desprinde Drumul Național 17 pe relația Cociu – Mocod-Zagra.

Cei care au luat cuvântul și-au exprimat bucuria pentru lucrări ce se constituie într-un exemplu de bună practică pentru felul cum trebuie modernizat un drum public.

Emil Radu Moldovan:

„E o foarte mare bucurie pentru mine că ne-a ajutat bunul Dumnezeu să ajungem până aici, e un drum judeţean foarte important, intens circulat, care străbate cadastral trei unităţi administrativ-teritoriale – DJ 172 – cu o lungime de aproximativ 24 km. Noi am fost de mai multe ori pe acest drum, în urmă cu ceva timp, atunci când s-a turnat acel strat inovativ de îmbrăcăminte asfaltică. În urma achiziţiei publice, câştigător a fost SC Frasinul SRL, în asociere cu Hidrostroy AD şi Someş Top Grup. Valoarea totală a lucrărilor a fost 80,6 milioane lei, cu o durată a execuţiei lucrărilor de 16 luni – două luni proiectare, două luni etapa administrativă şi 12 luni execuţia lucrărilor, sursa de finanţare fiind fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Sunt proiecte retrospective care au fost finanţate din economii. Garanţia lucrărilor este de 72 luni. Aş vrea să le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi, în mod special, domnului ministru Boloş care, împreună cu echipa lui de la ADR Nord-Vest, au lucrat foarte strâns cu colegii mei din Consiliul Judeţean şi, după cum ştiţi, sunt multe alte proiecte de infrastructură rutieră care sunt în derulare. În mod special vreau să mulțumesc și constructorului, firma Frasinul, întrucât sunt lucruri care se văd şi lucruri care nu se văd. Dacă vorbim de partea de drum drept, de la Nimigea spre DN 17 sau spre DN 17D, e un drum foarte solicitat, sunt foarte multe balastiere în acea zonă, cu transport foarte greu, fundaţia drumului este una foarte bună pentru că nu s-a vălurit şi eu sunt optimist că drumul va arăta în continuare foarte bine, pentru că s-a lucrat foarte bine şi la stratul de fundare a drumului. Le mulţumesc şi colegilor mei de la Consiliul Judeţean, care sunt reprezentaţi aici de domnul vicepreşedinte Ciprian Kecskes Simionca, de domnul director Popescu, foarte mulţi nu se văd dar lucrează foarte mult pentru a putea promova şi a duce la capăt o asemenea investiţie. De asemenea, le mulţumesc colegilor mei primari care au fost în permanenţă alături de constructor în această perioadă, pentru că ştiţi că apar tot felul de dificultăţi, de probleme pe care oamenii le ridică. Mă bucur foarte mult că am găsit soluţii pentru toate solicitările oamenilor şi avem astăzi bucuria de a recepţiona şi a inaugura în mod oficial acest tronson de drum foarte important”.

Ciprian Kecskes Simionca:
„Felicit echipa tehnică a constructorului – o echipă tânără, cu ingineri cu o viziune foarte bună asupra lucrurilor, care ne-a ajutat în rezolvarea tuturor problemelor care au apărut pe parcursul derulării acestui proiect. Am avut o relaţie foarte bună. Mulţumesc, de asemenea, tuturor celor de la Direcţia Tehnică care chiar şi-au dat 100% priceperea pentru realizarea acestui proiect, şi nu numai. Sperăm să ne ajute bunul Dumnezeu să finalizăm anul acesta şi proiectele de care amintea domnul preşedinte. Anul viitor, dezvoltarea continu”.

Primarul Ioan Bob (Şintereag):
„Am o mulţumire deosebită faţă de firma Frasinul care a executat această lucrare şi vă spun de ce. Pe parcursul derulării unui proiect apar lucrări neprevăzute, în primul rând pentru că noi cu proprietăţile suntem în marginea drumului, cu stâlpii de tensiune în marginea drumului, trotuarele trebuie făcute, rigolele trebuie făcute. A fost foarte greu să fim intermediari între constructor şi locatar care spune că îi trebuie pod aşa sau aşa. Sunt foarte mulţumit pentru că firma şi oamenii care au lucrat au înţeles, au percutat şi au executat tot ceea ce am cerut. Le urez mult, mult succes, sănătate multă şi multe investiţii pe mai departe”

Primarul Nicolae Buşcoi (Zagra):
„Am reuşit să ajungem la un numitor comun şi nu pot să fiu decât mulţumit şi să le mulţumesc tuturor”.

Primarul Nicoale Moldovan (Beclean):
„Lucrările arată foarte bine şi chiar mi-aş dori ca fiecare constructor care se angrenează în diferite lucrări să păstreze un anumit standard. Dacă la aspect vedem clar că e un nivel înalt de calitate, eu cred că în timp va fi tot atât de calitativ. Felicit Consiliul Judeţean, îl felicit pe domnul ministru Boloş care a găsit soluţii să finanţăm foarte multe proiecte pentru judeţul Bistriţa-Năsăud”.

Traian Larionesi, managerul general al grupului de firme Frasinul:
„Aş vrea să-i mulţumesc domnului ministru pentru finanţarea cerută de Consiliul Judeţean, pentru că, dacă nu era finanţarea, nu eram astăzi aici. Mulţumesc echipei harnice a Consiliului Judeţean şi pentru viziunea şi pentru interesul acordat cetăţeanului din judeţul Bistriţa-Năsăud pentru a realiza fapte, pe care stăm astăzi, aici. Aş vrea să le mulţumesc primarilor şi să-i felicit pentru că au obţinut tot ce şi-au dorit. Nu cred că puteau obţine mai mult pentru localităţile din care fac parte, poate decât să le mai asfaltăm şi în primării ceva. Am avut un mare avantaj pentru că a fost proiectare cu execuţie şi echipa tânără de proiectanţi s-a aplecat de zeci de ori asupra proiectului şi am încercat să găsim resurse să renunţăm la ceva şi să punem altceva pentru că nu puteam altfel. Am făcut tot feluri de compromisuri corecte pentru a putea mulţumi primarii şi cetăţenii. Pe lângă proiectanţii noştri tineri, în acest proiect au mai fost cam 1000 de proiectanţi care fiecare şi-a dat cu părerea. Unul spunea că e bun podeţul, celălalt că nu e bun. Vreau să mulţumesc oamenilor din echipa tehnică care au fost aplecaţi asupra acestui drum. Avem o satisfacţie pentru că am muncit cu sufletul pentru a realiza calitatea lucrărilor. Este cel mai tare drum din judeţul Bistriţa-Năsăud din punct de vedere al infrastructurii, nu a viziunii. E cel mai circulat drum. Sunt trei staţii de asfalt şi câte balastiere care vor transporta pe drumul Mocod – Cociu cantităţi enorme de agregate, de materiale, care vor deservi alte drumul judeţene, naţionale şi comunale de pe acest drum. Cât am putut, tehnic, am încercat să-l aducem la o capacitate foarte mare pentru a nu avea probleme. Consiliul Judeţean a cerut o garanţie enorm de mare, noi am oferit-o şi am avut grijă ca drumul să fie foarte-foarte bun. Vreau să mulţumesc bunului Dumnezeu că pe acest tronson de drum n-am avut niciun accident. Mare realizare, pentru că ştim că toată lumea se grăbeşte, toată lumea vrea repede şi nu acordă un pic de atenţie constructorului, utilajelor, dar cu ajutorul lui Dumnezeu n-am avut niciun incident şi e o mare realizare. Aş vrea ca pe viitor să mai veniţi prin aceste localităţi şi cumva să-i educăm oamenii, împreună cu primarii, pentru că n-am terminat bine drumul şi deja am strâns 20 de saci cu gunoaie. Aici avem o mare problemă. Toată lumea cere, dar nu oferă. Cetăţeanul a primit acum drum bun, podeţ, trotuar, are tot ce vrea. Să încercăm să găsim o soluţie, prin primari, să încercăm să educăm”

Directorul general al ADR Nord-Vest, Marcel Boloş, fost ministru al Fondurilor Europene:
”Dincolo de felicitările care se cuvin Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, preşedintelui CJ, echipei de implementare, constructorului, trebuie remarcat faptul că recepţionarea celor 24 de km de drum se adaugă deja la reţeaua de drumuri deja modernizate sau în curs de modernizare. Din cei 700 de km de drum pe care-l are judeţul Bistriţa-Năsăud, 650 km sunt în curs de modernizare sau au fost deja finalizaţi. Asta înseamnă 90% din reţeaua de drumuri modernizate. Este un lucru extraordinar de mare, fiind unul dintre judeţele României care se apropie de ceea ce-şi doreşte fiecare locuitor al unui judeţ, şi anume ca drumurile judeţene să fie modernizate. Trebuie să-i îndemn pe cei de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, pe domnul preşedinte, pe echipa dumnealui care lucrează pe fonduri europene să continue acest proces de pregătire a proiectelor şi de implementare a proiectelor de infrastructură. Recent, am fost într-o vizită la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi pot să vă spun că am avut o surpriză plăcută să găsesc un portofoliu de proiecte foarte solid în ceea ce înseamnă accesarea de bani europeni în continuare, aceasta fiind şansa judeţului şi a României pentru a se angaja pe drumul modernizării şi pe drumul acesta al creşterii standardelor de locuit al oamenilor. Aşadar, mult succes în continuare şi vă aşteptăm cu cât mai multe proiecte europene de infrastructură care să vă aducă prosperitate şi dezvoltare pe termen lung”.

Protopopul de Năsăud, părintele Ioan Dâmbu:
”La o asemenea frumoasă lucrare e nevoie şi de o binecuvântare. Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru modul în care s-a săvârşit şi s-a terminat acest drum, la care la modul figurat i se poate spune şi Cale. De o jumătate de secol, a dispărut o expresie „Drum bun!”, nu ne mai spunem aşa, că este drumul bun. Drumurile sunt foarte importante pentru orice popor, fără drumuri viaţa este imposibilă, pentru că, dincolo de facilităţile oferite, mai ales în contextul actual, drumurile unesc oamenii. Drumurile înseamnă comunicare, comuniune, dragoste. Spunea un sfânt părinte că atunci va dispărea lumea când vor dispărea drumurile dintre oameni. Încă nu va pieri lumea, pentru că noi aici avem un drum care să ne unească, să ne lege unii de alţii, să ne acceptăm unii pe alţii”.

Modernizarea drumului județean Cociu-Mocod- Zagra (DJ172) s-a realizat prin atragerea de fonduri europene, are o garanție de 72 de luni, iar lucrările au vizat și amenajare drumuri laterale existente (2.1 km), amenajare drumuri laterale noi (4.3 km), 25 de podețe laterale, 29 podețe tubulare transversale, 1 podeț prefabricat, lucrări de consolidare, zid de sprijin din beton, șanțuri, rigole, semnalizare rutieră (parapet de siguranță pe 3 km, indicatoare rutiere, borne, stâlpișori de ghidare, marcaje).

STIRI - NOUTATI SIMILARE

1 Comentariu

John 29 noiembrie 2021 - 20:29

Și cu trotuarele la nimigea cum ați rezolvat, erau porțiuni unde nu se putea întra cu mașina în curte, asa era de bine proiectat de proiectanți aia tineri

Raspunde

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"