Home » În 2022, ajutorul de înmormântare crește de la 5.380 de lei la 6.095 lei

În 2022, ajutorul de înmormântare crește de la 5.380 de lei la 6.095 lei

Publicat de Radu SÎRBU
260 Vizualizari

În proiectul bugetului pentru anul 2022, adoptat Guvern, este majorat și ajutorul de stat pentru deces. Astfel, în bugetul pe 2022 este prevăzută majorarea ajutorului de la 5.380 de lei la 6.095 lei, începând cu 1 ianuarie 2022.

Însă acest sprijin de stat se acordă diferențiat, în funcție de statulul persoanei decedate.

Suma maximă de de 6.095 de lei se va acorda persoanelor asigurate în sistemul public de pensii sau în cazul decesului un pensionar.

O sumă mai mică, respectiv 3.048 de lei, va fi acordată în cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului.

Cum se obțin acești bani și ce acte sunt necesare pentru obținerea ajutorului de înmormântare în 2022

Potrivit Legii 263/2010, ajutorul de deces se acordă după caz, pe baza unor documente transmise fie prin serviciile poștale, fie în format electronic, pe baza certificatului de deces. Acest lucru înseamnă că banii trebuie solicitați, deoarece ei nu vin automat. Banii se virează în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea cererii.

În cazul în care este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, Legea 263/2010 stabilește că ajutorul poate fi în continuare cerut. Singura diferență este că ajutorul primit pentru decesul unui membru de familie va fi jumătate din cuantumul stabilit inițial.

Ajutorul de deces se calculează prin raportarea la câștigul salarial brut lunar.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"