Home » Din 1 martie 2022, tarifele la apă şi canalizare din Bistrița-Năsăud vor crește cu minim 15%

Din 1 martie 2022, tarifele la apă şi canalizare din Bistrița-Năsăud vor crește cu minim 15%

Publicat de Radu SÎRBU
253 Vizualizari

Anunțul a fost făcut astăzi de către ing. Ion Şandru, directorul general al Aquabis, operatorul de servicii de apă şi canalizare din Bistriţa-Năsăud, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost prezentați principalii factori care determină creşterea cheltuielilor necesare tratării şi epurării apei şi implicit a tarifelor practicate pentru beneficiari.

Ioan Șandru a ţinut să precizeze că tarifele vor crește cu cel puțin 15 la sută, cel mai probabil din 1 martie 2022, în contextul majorărilor la facturile cu energie electrică, gaze naturale, reactivi, combustibili etc.

”Din vară, energia electrică a început s-o ia razna, noi am căutat să ne menţinem, să furnizăm servicii de apă şi canalizare tot anul, fără să umblăm la costuri. Au venit sărbătorile, toată lumea e necăjită pentru că au încpeut să încheie contractele la energie electrică, la gaz. Când am văzut că au de plătit de 2-3 ori mai mult, noi ne-am retras de pe ordinea de zi cu acea mărire de tarife pe care o demarasem. Asta, pentru a lăsa populaţia să-şi facă sărbătorile în linişte, să iasă cât de cât din iarnă. E foarte greu pentru toţi ca dintr-o dată să se scumpească factura de gaz, mai ales iarna. Nu a fost uşor pentru noi, pentru că nu putem spune că ajungem pe profit, iar din profit trebuie să acoperim ratele pe care le avem la cofinanţări pe programe mai vechi. Va trebui să începem să ne facem calcule, pentru că vrem să furnizăm servicii de alimentare cu apă pentru toată lumea, 24/24, dar să furnizăm şi servicii de calitate”, a declarat ing. Şandru.

Potrivit acestuia, energia electrică folosită de Aquabis are un preţ de 1815 lei/ MW, de la 217 lei/MW. Practic, Aquabis plăteşte 25,5 milioane lei pe an pentru energie electrică, jumătate din suma cât facturează. Gazul are un cost de 700 lei/metru cub de la 223 lei/metru cub (folosit la Staţia de Epurare la nămol). Costul sulfatului de aluminiu – care limpezeşte apa – a crescut la 1400 lei/tonă de la 995 lei/tonă, fiind folosite 1000 tone pe an (sunt doar doi furnizori în România). Policlorura de aluminiu are un preţ de 3020 lei/t de la 2420 lei/t. Preţurile s-au mărit şi la clor, la sulfat etc. De asemenea, la Apele Române factura luna este de 170.000 lei pentru apa brută.

”Sunt numai creşteri, pentru asta, va trebui într-un viitor destul de apropiat să ne gândim ce facem cu tariful, pentru că altfel nu putem acoperi toate aceste creşteri. Va trebui să mergem cu documentele şi să justifici cât este real metrul cub de apă şi metrul cub de apă epurată, transport- distribuţie la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la care avem contract semnat din 24 martie 2020 pe Programul Operaţional Infrastructură Mare şi la ANRSC”, a menţionat ing. Ion Şandru.

Potrivit acestuia, demersurile ar urma să dureze cam două luni, o posibilă creştere ar putea fi resimţită în factură de populaţie prin luna aprilie. Per total, vorbim de o creştere de cel puţin 15%. Pentru această perioadă, în care Aquabis merge fără o majorare a tarifelor, s-a apelat la o linie de credit de 3 milioane lei, în condiţiile în care numai factura la curent este de peste 2 milioane lei.

În prezent, tariful pentru populaţie este de 8,62 lei/metru cub (apă potabilă şi canalizare).

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"