Home » Mandatele a 11 primari din Țara Năsăudului au fost validate, astăzi, de Judecătorie

Mandatele a 11 primari din Țara Năsăudului au fost validate, astăzi, de Judecătorie

Publicat de Radu SÎRBU
2687 Vizualizari

La mai bine de două săptămâni de la alegerile locale, Judecătoria Năsăud a început să valideze mandatele de primar în localitățile din Țara Năsăudului. Astfel, primele decizii de validare au fost date astăzi de judecătorii năsăudeni în cazul a 11 edili aleși la scrutinul din 27 septembrie. Este vorba mandatele următorilor primari: Sever Mureșan (Telciu), Ioan Pavelea (Coșbuc), Mircea Runcan (Nimigea), Nicolae Bușcoi (Zagra), Aurel Horea (Ilva Mică), Anchidim Pavelea (Runcu Salvei), Ioan Scridonesi (Poiana Ilvei), Valer Avram (Măgura Ilvei), Valentin Grapini (Rodna), Marian Forogău (Șanț) și Sorin Avram (Leșu).

Urmeză ca mâine să fie validate și restul mandatelor primarilor din UAT-urile năsăudene, investiturile oficiale urmând a fi făcute după data de 21 octombrie.

Procedura validării mandatelor primarilor și consilierilor locali este prevăzută în Codul Administrativ. Potrivit Codului, „mandatul primarului declarat ales este validat în termen de 20 de zile de la data desfășurării alegerilor de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află circumscripția electorală pentru care au avut loc alegeri, în procedură necontencioasă”. „Validarea se realizează la judecătorie, după depunerea raportului detaliat al veniturilor și cheltuielilor electorale, potrivit legii privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, prin încheiere pronunțată în camera de consiliu, fără a fi aplicabilă procedura de regularizare a cererii. Invalidarea alegerii primarului se poate pronunța în cazul în care se constată, potrivit legii privind alegerea autorităților administrației publice locale, încălcarea condițiilor de eligibilitate sau dacă alegerea acestuia s-a făcut prin fraudă electorală”, se arată în Codul Administrativ.

Acesta precizează că rezultatul validării sau invalidării alegerii primarului se prezintă în prima ședință privind ceremonia de constituire sau, după caz, într-o ședință extraordinară a consiliului local. Ulterior, primarul depune jurământul în prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local sau în fața judecătorului delegat, în camera de consiliu, în cazul în care prima ședință privind ceremonia de constituire a consiliului local nu are loc în termen de 60 de zile de la data alegerilor.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"