Momente emoționante au fost duminică, la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica ortodoxă ”Cuvioasa Paraschiva” din comuna Zagra cu ocazia participării preacucernicului părinte paroh Ioan Dâmbu, fostul protopop al Năsăudului, la ultima slujbă oficială după aproape 50 de ani de slujire preoțească în comuna sa natală și trecerea la pensie.
Speciala ocazie i-a dat prilejul primarului Nicolae Bușcoi să-i confere sărbătoritului, în baza unei hotărâri a Consiliului Local, titlul de Cetățean de Onoare al comunei, în semn de apreciere și recunoștință pentru activitatea pastorală desfășurată în cei 47 de ani de pastorărire a comunității parohiale din Zagra și de recunoaștere a rolului formator din punct de vedere religios și moral al locuitorilor dar și de păstrare și promovare a valorilor și tradițiilor locale.
Sfântă Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, format din: Pr.Conf.univ.dr. Ioan Bizău – Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Ovidiu Sermeșan – Protopopul Năsăudului, Pr. Ioan Dâmbu, Pr. Ioan Grigore Vălean, Pr. Dorin Ioan Martin, Pr. Paul Gavriloaie și Pr. Cuciovan Vlad-Vasile.
Nu a lipsit momentul în care părintele Protopop Ovidiu Sermeșan l-a prezentat comunității pe preotul Ionuț Vălean noul paroh al bisericii ortodoxe din Zagra și i-a înmânat, în chip simbolic, Sfânta Evanghelie, Crucea și cheia bisericii și i-a urat o pastorație rodnică, plină de împliniri și realizări, atât spirituale cât și materiale.
La finalul ceremoniei, noul paroh, Părintele Vălean Ioan Grigore, i-a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit ANDREI pentru încrederea acordată, Părintelui Ioan Dâmbu, Părintelui Protopop Ovidiu Sermeșan și celorlalți preoți prezenți, dar și autorităților și credincioșilor din Parohia Zagra care l-au primit cu atât de multă dragoste.
Prezentăm și LAUDATIO în onoarea Preacucernicului Părinte IOAN DÂMBU, cu ocazia decernării titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE al Comunei Zagra
”De-a lungul timpului, Ţara Năsăudului a fost locul de origine al multor personalităţi remarcabile, atât în domeniul cultural cât şi în cel bisericesc. Acest tărâm binecuvântat, în care s-au născut atât sfinţi cât şi academicieni de renume, continuă să fie o sursă de personalităţi ilustre. Printre acestea se numără şi părintele Ioan Dâmbu, o figură notabilă în contemporaneitate.
Născut într-o familie de ţărani credincioşi de la poalele Ţibleşului, în satul Suplai, părintele Ioan Dâmbu a văzut lumina zilei la 22 august 1951. A urmat cursurile şcolii generale din sat, după care, în anul 1966 a fost admis la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care l-a absolvit în 1971, an în care a fost admis pentru a urma cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care le-a absolvit în 1975. Tot în acest an s-a căsătorit cu Floarea Rus din Zagra, împreună cu care a dat naștere la doi copii, Ionel și Ana, urmând ca în 29 august să primească marele har al Preoției, fiind hirotonit pe seama Parohiei Rodna. După o activitate bogată desfășurată în această parohie, doi ani mai târziu, a fost transferat în Parohia Zagra, unde a păstorit până la 1 iulie 2024. Aici, într-o perioadă delicată a istoriei noastre, a construit din temelie
o casă parohială, a renovat biserica, a organizat diverse manifestări culturale dar, mai important decât atât, a zidit și s-a îngrijit de sufletele credincioșilor.
În luna martie a anului 1988, vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu, l-a ales protopop al Năsăudului, aceasta venind ca o confirmare a încrederii pe care ierarhul a investit-o în persoana părintelui Ioan Dâmbu. S-a bucurat de aceeași încredere și din partea Mitropolitului Bartolomeu Anania, alături de care a desfășurat o bogată activitate timp de 18 ani. Dragostea și încrederea actualului mitropolit al Clujului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, de care s-a bucurat timp de 13 ani cât i-a fost colaborator din funcția de protopop, până la 1 martie 2024, a reconfirmat alegerea negreșită pe care a făcut-o Arhiepiscopul Teofil. Ca o recunoaștere a calităților sale, a fost ales să reprezinte Arhiepiscopia noastră timp de patru mandate ca deputat în Adunarea Națională Bisericească, din 1996 până în 2012, iar între anii 2008 și 2012, a fost ales membru în Consiliul Național Bisericesc.
Dintre dinstincțiile primite, le amintim doar pe cele bisericești: Iconom în 1984, Iconom Stavrofor în 1989, Crucea Patriarhală din partea Patriahului Teoctist în 2006, Crucea Transilvană în 2015, Ordinul „Mihai Vodă” în 2018, Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” în 2021, Crucea Patriarhală din partea Patriahului Daniel, în 2022. Activitatea de slujire ca protopop s-a manifestat ca o prezență activă în viața cetății, cu propuneri și păreri precise, profund marcat de misiunea preoțească. Întotdeauna a afirmat cu dezinvoltură un ecumenism luminat, în care încape tot ce nu e fanatism, incompatibilitate spirituală sau de bun simț cu Ortodoxia luminată, largă și deschisă. Aprecierea de care se bucură Biserica Ortodoxă dar și statornicia ei, aici, în Țara Năsăudului, este rezultatul și rodul eforturilor pe care le-a depus timp de 35 ani părintele Ioan Dâmbu, perioadă cât a împlinit misiunea de protopop al zonei. Părintele Ioan Dâmbu se numără printre acei puțini oameni despre care se poate vorbi și scrie mult. Această trăsătură nu provine din „durata” vieții sale sau din vârstă, ci din bogăția și intensitatea experiențelor sale. O viață întreagă pusă în slujba Bisericii și a lui Dumnezeu. Cartea intitulată „30 de ani – «un nou început». In Honorem Protopop Ioan Dâmbu”, apărută în anul 2018 la Editura Renașterea, pe care am pregătit-o împreună cu colegul meu, Pr. Georgică Cira, la
împlinirea a treizeci de ani de slujire ca protopop, cuprinde cuvinte pline de adevăr izvorâte din inima și mintea personalităților atât din spectrul bisericesc cât și cultural, și amintim aici pe Patriarhul Daniel, Mitropolitul Andrei al Clujului, Președintele Academiei Române – Acad. Ioan-Aurel Pop, Profesorul
universitar Vasile Sebastian Dâncu, Dan Ciachir, Dorin Tudoran, regretatul Aurel Sasu, Teodor Baconschi și mulți alții, care reflectă tocmai dăruirea părintelui Ioan Dâmbu în slujirea Bisericii și a Neamului.
Părintele Ioan Dâmbu este o figură marcantă pentru comuna Zagra, iar legăturile sale cu comunitatea de aici sunt adânci și multiple. Mai întâi de toate s-a născut în comuna Zagra, în satul Suplai, și a păstrat mereu această legătură în inimă, exprimând cu fermitate, oriunde ar fi fost, mândria sa de a fi plăian. Sa mândrit cu originea lui dar și cu plăienii, oameni credincioși și harnici. Această legătură de sânge și pământ l-a format și l-a definit ca om și ca slujitor al lui Dumnezeu, făcându-l să înțeleagă profund nevoile și aspirațiile comunității sale. În al doilea rând, părintele Ioan Dâmbu a primit de la Dumnezeu chemarea de a fi protopopul zonei, ceea ce înseamnă că a avut o influență semnificativă asupra vieții spirituale a întregii regiuni, inclusiv asupra comunei Zagra, dar, mai mult, comunitatea de aici a fost mândră că preotul lor a fost în același timp și protopopul zonei. Credincioșii Parohiei Zagra au considerat acest lucru drept o binecuvântare și o onoare. Iar în al treilea rând, părintele Ioan Dâmbu a slujit ca preot paroh timp de 47 de ani în comuna Zagra, în satul de reședință din comună. Această perioadă îndelungată este o mărturie a dragostei față de Dumnezeu și a devotamentului său față de oamenii de aici. În toți acești ani, părintele a fost un stâlp de sprijin pentru comunitate, oferind alinare sufletească, îndrumare spirituală și fiind prezent în toate momentele importante din viața fiecărei familii. Astfel, părintele Ioan Dâmbu a fost nu doar un simplu slujitor al altarului, ci un adevărat păstor al comunității, legat prin trei conexiuni puternice și de necontestat de comuna Zagra: originea sa, rolul de protopop și lunga sa perioadă de slujire ca preot aici. Aceste legături fac din el o personalitate de neuitat, o parte integrantă a istoriei și identității comunei Zagra.
Închei, citându-l chiar pe părintele Ioan Dâmbu: „din respect și dragoste, numi permit ca eu să-l recomand și nici să-l propun, ci, să-l impun”. Iar acest titlu de cetățean de onoare, pe care îl primește părintele Ioan Dâmbu astăzi, reprezintă prețuirea întregii comunități de aici, din Zagra, dar și onorează totodată.
Părintele nostru, vă dorim ani mulți cu sănătate și cu ajutor de la Domnul și, acum, după aproape 50 de ani de slujire preoțească când, iată, sunteți la un nou început, vi-l dorim la fel de lung, adică încă 50 de ani de pensie!”
Pr. Paul Gavriloaie
Secretar al Protopopiatului Ortodox Român Năsăud
Preot paroh al Parohiei Ortodoxe Sângeorz-Băi II
Director al Centrului Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sângeorz-Băi