Home » Petru Rareș, o comună în care investițiile nu rămân doar pe hârtie sau locul unde se întâmplă un miracol administrativ

Petru Rareș, o comună în care investițiile nu rămân doar pe hârtie sau locul unde se întâmplă un miracol administrativ

Publicat de Radu SÎRBU
702 Vizualizari

Despre comuna Petru Rareș am putea scrie zilnic la câte lucrări și proiecte sunt în acest moment în curs de derulare, pentru că într-adevăr în localitate se lucrează la mai multe obiective. Am constatat acest fapt în cursul acestei zile, la fața locului, acolo unde ne-am convins de traiectoria spectaculoasă de bunăstare luată de comuna Petru Rareș în ultimul an, în mandatul noului primar Ionel Ropan.

Am numărat nu mai puțin de 12 proiecte de investiții în curs de derulare iar alte 5 sunt în stadiul documentațiilor tehnice,  concluzia discuțiilor pe care le-am purtat cu cetățenii arătând că munca întregului colectiv de la Primăria Petru Rareș creează fără tăgadă o atmosferă prielnică pentru o viață mai bună, o viață mai sănătoasă și fără mari probleme legate de viața socială.

Astfel, în teren, am constatat că este pusă la punct infrastructura de bază a comunei dar nu sunt uitate nici învățământul, sănătatea, tineretul, sportul sau cultele. Dar iată ce am constatat că se întâmplă la Petru Rareș:

1. În această săptămână, au demarat lucrările de construire a terenului de sport cu gazon sintetic din Reteag – satul reședință de comună, investiție susținută din bugetul local și care va avea finalizare în cursul lunii mai 2022.

2. Luni, 30 august, se va preda amplasamentul către Compania Națională de Investiții pentru realizarea complexului sportiv din Reteag, pe locul terenului de fotbal, cu termen de execuție în maxim 2 ani, cu finanțare din fonduri guvernamentale.

3. Asfaltarea drumului către cimitir în zona Reteag-Poieni, lucrare finalizată în proporție de 99 la sută (mai trebuie doar executate marcajele drumului) cu implicarea bugetului local.

4. Modernizarea dispensarului medical, lucrări ce sunt susținute financiar din fonduri guvernamentale, cu finalizare în 2023.

5. Construirea unei grădinițe noi la Reteag, unitate de învățământ ce va fi inaugurată odată cu începerea noului an școlar.

6. Extinderea iluminatului public în satul Bața, din bugetul local.

7. Construirea unei capele multiconfesionale la Bața, din bugetul local.

8. Construirea unui parc de joacă pentru copii la Reteag, loc unde cei îndreptățiți se bucură din plin de ultimele zile de vacanță, în cadrul unei investiții susținută din bugetul local.

9. Construirea unei capele multiconfesionale la Reteag, obiectiv ce va fi dat în folosință peste două luni, pe 1 noiembrie, cu fonduri europene asigurate prin Grupul de Acțiune Locală ”Ținutul Haiducilor” și cofinanțare din bugetul local.

10. Cadastrarea gratuită a întregii comune în cadrul program național aferent, o lucrare cu implicații majore în propășirea unității administrativ teritoriale ce va fi finalizată până la data de 1 octombrie 2023.

11. Amenajarea drumului și terasare către cimitirul din Reteag, finalizată cu fondurile bugetului local.

12. Extinderea magaziei de lemne a Primăriei, finalizată din bugetul local. 

Trebuie subliniat și faptul că la modernizarea comunei Petru Rareș o contribuție notabilă și-o aduc constructorii profesioniști de la Miron Construct din Beclean, o firmă ce și-a făcut un renume prin corectitudine, seriozitate, responsabilitate și calitatea înaltă a lucrărilor executate.

Ca proiecte de viitor imediat, administrația comunei Petru Rareș are în plan:

1. Introducerea gazului metan, drept pentru care comuna este lider de proiect în înfrățirea cu alte 4 comune, respectiv: Ciceu Mihăești, Ciceu Giurgești, Negrilești și Braniștea, demers aflat la ora actuală la etapa finală de Mediu, ultima înaintea depunerii spre finanțare, investiție care se va baza pe bani europeni sau guvernamentali.

2.Asfaltarea a 10 kilometri de drumuri de interes local, proiect depus la Compania Națională de Investiții, cu estimare de finalizare în următorii 2 ani.

3. Asfaltarea a 2 kilometri de drum DN 17 IFET pe Valea Reteag – La Cucu, cu bani guvernamentali.

4. Construirea unui parc fotovoltaic în suprafață totală de 2 hectare, obiectiv ce este așteptat să fie pus în practică după aprobarea normelor pe noul PNRR.

5. Extinderea rețelelor de apă și canalizare, în cadrul unui parteneriat pe care comune Petru Rareș îl are cu Uriu, Ciceu Mihăești și Braniștea, proiect ale lucrări vor începe efectiv cel târziu în primăvara anului viitor.

Vizita în comuna Petru Rareș ne-a întărit convingerea că aici este un loc aflat în continuă și plină dezvoltare, pentru a face față cu succes cerințelor din zilele în care trăim iar rezultatul va fi pe măsură eforturilor depuse!

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIA MESAGER24.RO