Home » Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 24 aprilie iar cel catolic pe 17 aprilie

Anul acesta, Paștele ortodox pică pe 24 aprilie iar cel catolic pe 17 aprilie

Publicat de Radu SÎRBU
240 Vizualizari

În 2022, Paștele ortodox va fi sărbătorit în data de 24 aprilie, iar Paștele catolic 2022, cu o săptămână mai devreme, pe 17 aprilie.

Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

În 2023, Paște va păstra același ecart 16 aprilie – la ortodocși, și 9 aprilie – la catolici, el suprapunându-se de-abia peste trei ani, în 2025 atât ortodocșii cât și creștini urmând să-l prăznuiască pe 20 aprilie.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"