Home » Azi, e solstițiul de iarnă. Cea mai scurtă zi din an coincide cu începutul iernii astronomice

Azi, e solstițiul de iarnă. Cea mai scurtă zi din an coincide cu începutul iernii astronomice

Publicat de Radu SÎRBU
271 Vizualizari

Astăzi, avem cea mai scurtă zi din an, de doar de 8 ore şi 50 de minute, în timp ce noaptea va fi şi mai lungă, de 15 ore şi 10 minute. Începutul iernii astronomice este marcat de solstitiul de iarnă, adică de momentul când apune soarele în cea mai scurtă zi din an şi începe noaptea cea mai lungă a anului.

În anul 2021 solstiţiul de iarnă are loc pe 21 decembrie, la 17 h 59 m, ora României. Odată ce acest moment a trecut, durata zilelor va creşte, iar durata nopţilor va scădea până la momentul solstiţiului de vară. Ce înseamnă solstiţiul de iarnă? Solstiţiul de iarnă marchează prima zi a iernii astronomice în emisfera nordică şi cea mai scurtă zi din an. Acest eveniment astronomic este legat de mişcarea anuală a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui. La data solstiţiului de iarnă, pe 21 decembrie, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est şi apune tot cu acelaşi unghi spre sud faţă de punctul cardinal vest. Aşadar, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 de minute, iar noaptea va fi şi mai lungă, de 15 ore şi 10 minute, se arată pe site-ul Observatorul Astronomic Amiral Urseanu.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIA MESAGER24.RO