Home » Centrul de Cercetare, Inovare și Promovare a Lemnului ”Silvania” Lunca Ilvei, o instituție vizionară: atestare pentru determinarea amprentei de carbon și protocol de colaborare cu instituții de cercetare din țară și străinătate

Centrul de Cercetare, Inovare și Promovare a Lemnului ”Silvania” Lunca Ilvei, o instituție vizionară: atestare pentru determinarea amprentei de carbon și protocol de colaborare cu instituții de cercetare din țară și străinătate

Publicat de Radu SÎRBU
738 Vizualizari

Joi, 29 iulie, Centrul de Cercetare, Inovare și Promovare a Lemnului ”Silvania” Lunca Ilvei a fost gazda unui simpozion științific la care au participat specialiști în domeniul cercetării, intreprinzători locali din diferite domenii, dar și reprezentanții autorităților publice locale.

Organizat de omul de afaceri Emil Iugan – directorul Centrului ”Silvania”, evenimentul s-a bucurat și de prezența unor invitați de peste hotare în domeniu, mai precis de delegații Asociației constructorilor din lemn din Germania, entitate cu sediul în Rosenheim, și cei ai Asociației dulgherilor din Elveția.

Temele abordate în cadrul simpozionului au vizat o paletă largă de aspecte ale zonei montane, de la chestiuni legate de arhitectură (lucru abordat de arhitectul Horațiu Răcășan), de dezvoltare economică locală și regională (ing. Zoltan Bocskai, dr. ing. Dănuț Ungureanu, ec. Mitrofan Lupșan, ing. Mihai Bilegan, dr. ing Grigore Ivan), de folosirea lânei de oaie în termoizolarea în construcții (prof. Iacob Florea), de valoarea și rolul biodiversității forestiere în societate (dr. ing. Mihael Boboc) sau de provocările actuale ale pădurii carpatine (dr. ing. Ionel Popa).

Pe de altă parte, o temă distinctă a fost cea legată de managementul amprentei de carbon și discuții despre standardul privind materialele și tehnologiile de construcții ce sechestrează carbonul, în contexul în care Centrul de Cercetare, Inovare și Promovare a Lemnului ”Silvania” Lunca Ilvei a fost deja atestat (lucru ce se constituie într-o premieră pentru județul Bistrița-Năsăud) pentru determinarea amprentei de carbon pentru firme și localități. Activitatea de pionierat a fost pe larg dezvăluită de către avocatul dr. Aurelian Liviu Goga și studentul Emiluț Farcaș.

Momentul a fost folosit și pentru inaugurarea oficială a punctului de documentare și biblioteca Centrului de Cercetare a Lemnului din Lunca Ilvei, de care s-a îngrijit scriitorul și istoricul Vasile Iuga.

Un moment emoționat s-a constituit în momentul în care întreaga adunare a dat onorul Imnului de Stat al României cu ocazia Zilei Naționale a acestuia.

Finalul a aparținut saluturilor oaspeților de peste hotare, în speță lui Hans Kurt – reprezentantul Asociației constructorilor din lemn din Germania, și lui Herbert Kundig – din partea Asociației dulgherilor din Elveția, organizații care vor fi partenere cu Centrul ”Silvania” din Lunca Ilvei în domeniul cercetării și inovării construcțiilor din lemn. Totodată, au fost semnate protocoale de colaborare cu Centrul de economie montană „CE-MONT” Vatra Dornei, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii și echipamente de protecția mediului Bistrița și Camera de Comerț și Industrie a județului Bistrița-Năsăud.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"

SUNĂ LA REDACȚIA MESAGER24.RO