Home » Cum trăiește un sălăuan pandemia în Danemarca: ”Decent și fără panică, după o lună de restricții severe se revine, treptat, la viața de dinainte de Covid-19”

Cum trăiește un sălăuan pandemia în Danemarca: ”Decent și fără panică, după o lună de restricții severe se revine, treptat, la viața de dinainte de Covid-19”

Publicat de Radu SÎRBU
1911 Vizualizari

Cititor fidel al ziarului mesager24.ro, Gabriel Ceuca este un tânăr din Salva care s-a stabilit de vreo 5 ani în Danemarca, în orașul Horsens. Fost fotbalist la Spicul Salva și la Progresul Năsăud, Gabriel lucrează acum la curățenia grădinițelor din localitatea adoptivă. Prin intermediul internetului, sălăuanul a fost de acord să ne dezvăluie cum se trăiește pandemia de Covid-19 în Danemarca, comparativ cu România.

Până mai ieri, eram înaintea României la numărul de îmbolnăviri și decese. Suntem suntem în carantină națională din 15 martie, însă acum se revine, încet, la viața normală. Aici, timp de două săptămâni, am avut restricții, sau închis școlile, grădinițele, magazinele, restaurantele, mall-urile. După cele două săptămâni s-au scos anumite restricții iar autorităție au veniși s-au introdus niște sfaturi. Adică, nu e interzis să mergi nicăieri dar ei te sfătuiesc că ar fi mai bine să nu o faci, ai voie să fii mai multe persoane la un loc, dar ar fi mai bine să nu o faci, etc. De ieri, 14 aprilie s-au redeschis grădinițele și școlile până la clasa a 5-a, lucru ce m-a implicat direct, întrucât eu lucrez la curățenie în grădinițe. Tot de ieri, s-a decis că noi, cei ce facem curățenia, să fim plătiți extra și să facem curățenie de două ori pe zi, mai precis: prima dată între orele 10 – 13, atunci când facem un fel de dezinfecție, și a doua oară normal – după ora 17. Acum, majoritatea copiilor sunt la grădinițe, împărțiți în grupe mici, de cate 3 sau 4, au reguli de spălare pe mâini stricte iar activitatea educativă se ține în marea majoritate afară. Notabil este că parinții nu sunt obligați să își ducă copiii la școli sau gradinițe în perioada asta, decizia fiind personală.

Practic, aici la noi se încearcă o imunizare în masa și sperăm că o să fie bine, pentru că deocamdată totul a reintrat oarecum în normal, cu parcuri pline de oameni, magazine alimentare redeschise ca și înainte, restul fiind încă închise. singurul lucru care trebuie menționat e că aici oamenii știu de bun simț și se respectă distanța și măsurile de prevenire”, ne-a descris Gabriel Ceuca, care ne-a trimis și un filmuleț pe care l-a înregistrat astăzi pe străzile din Horsens.

Danemarca a fost una din primele state europene care și-a închis economia ca măsură de prevenție în fața pandemiei de coronavirus. Până acum, țara lui Hamlet a înregistrat 4681 de cazuri de îmbolnăviri şi 312 decese. În ultimele 24 de ore, au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus 187 de persoane şi 8 şi-au pierdut viaţa.

STIRI - NOUTATI SIMILARE

Leave a Comment

* Prin postarea comentariului sunteti de acord cu stocarea detaliilor pe site-ul nostru.
* Comentariile vor fi moderate de un administator inainte de a fi postate si publicate pe site.

Acest website foloseste "cookies" pentru a imbunatatii calitatea si experienta de navigare! Am înțeles | Accept Vezi ce sunt "cookies"